НОВИНИ

С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни от Северна Корея ракети?

Международната общност, в това число и българското външно министерство, осъди изстрелването на нова балистична ракета от страна на Северна Корея. Според Пхенян ракетата Хвасон-15 може да удари навсякъде континеталната част на САЩ. Северна Корея обяви още, че е изпълнила "историческата задача да завърши създаването на ядрeни сили". С какво Хвасон-15 се отличава от предишните изстреляни ракети - разказва Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:05, 29.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Ръководителят и върховен главнокомандващ на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че великата историческа задача за създаване на държавни ядрени сили е изпълнена.

Часове преди да подпише заповедта за изстрелването на ракетата Ким посети новооткрит развъдник за риба. За теста на Хвасон-15 беше съобщено по телевизията точно в 12 на обяд. Ракетата беше изстреляна в ранните тъмни часове на 29 ноември.

Жители на Пхенян проследиха събитието на голям екран на централната гара в града.

Жена: Ракетната система Хвасон-15 е междуконтинентална балистична ракета с много голяма бойна глава, която може да удари цялата континентална територия на Съединените щати.

Жители на севернокорейската столица приветстваха новината.

КИМ СОН ХЕ, жителка на Пхенян: Успешното изстрелване на новия тип ракета ме кара да се чувствам горда с корейския народ. Искам да поздравя учените от националната отбрана.

Страната на Ким и преди е казвала, че с ракетите си може да стигне Щатите, но сега за първи обявява, че точно с тази ракета може да стори това. Според съседа ѝ Сеул комунистическият Север практически е достигнал финала на създаването на работеща междуконтитентална балистична ракета.

Южна Корея отговори на теста с пускането на три балистични ракети. Светът осъди действията на Пехнян. След разговор с китайския президент Си Дзинпин, Доналд Тръмп обяви, че налага нови санкции на изолирания режим.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Северна Корея изстреля ракета. Ще ви кажа само, че ще се погрижим за това. Това е ситуация, с която ще се справим.

Москва нарече севернокорейското изпитание провокация, която ще отдалечи уреждането на кризисното положение.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Осъждаме това изстрелване и се надяваме, че всички страни ще могат да запазят спокойствие.

Много експерти смятат, че демонстрирайки мощ и едновременно използвайки тактиката на отстъпки по ракетно-ядрената програма, Северна Корея се надява на икономическа помощ и гаранции за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди засегнати от некоректни работодатели чакат законодателни промени
Хиляди засегнати от некоректни работодатели чакат законодателни промени
Жителите на Ценово и Свищов очакват с надежда бъдещата магистрала
Жителите на Ценово и Свищов очакват с надежда бъдещата магистрала