Подсъдим в Хага глътна отрова по време за заседанието

Бившият военен лидер на босненските хървати Слободан Праляк се отрови в залата на Международния трибунал в Хага, малко след като съдът потвърди 20-годишната му присъда за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани през 90-те. Това предизвика мигновени реакции - хърватският президент Колинда Китарович се завърна по спешност в Загреб от посещение в Исландия, а хърватският парламент се събира на спешно заседание.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:46, 29.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Драмата се разигра в Апелативната камара по време на обявяването на окончателните решения по обжалванията на шестима бивши лидери на босненските хървати.

Трибуналът потвърди и шестте присъди. Слободан Праляк обжалваше 20-годишна присъда от 2013 г. за престъпления в Мостар като бивш началник на Хърватския съвет за отбрана.

В този град се разиграха едни от най-тежките сражения между босненски хървати и босненски мюсюлмани по време на гражданската война от 1993-94 година.

Слободан Праляк - подсъдим: Уважаеми съдии, Слободан Праляк не е военнопрестъпник. Посрещам вашето решение с дълбоко отвращение.

Четенето на присъдите продължи, но беше прекъснато драматично.

Слободан Праляк - подсъдим: Това, което погълнах е отрова.

Последваха спиране на заседанието, спускане на завеси в сектора на подсъдимите, намеса на лекарски екипи. Дойде и медицински хеликоптер. Полицията обяви залата за местопрестъпление. Събитията бяха наблюдавани внимателно в Хърватия, където смятат Праляк за герой.

Божо Любич - председател на хърватския парламент: Тази присъда е не само абсурдна, но и изкривяване на международното право. Отговорността на нито един от шестимата не беше доказана.
Мирослав Туджман - син на президента на Хърватия Франьо Туджман /1990-1999/: С този акт Праляк следва своя морален принцип да не приеме присъдата, която няма връзка с правосъдието и реалността. Това човек от неговия калибър не може да приеме.

В Мостар потърпевши от войните също бяха шокирани.

Алмир Жалихич - бивш затворник: Не трябваше да го прави, трябваше да получи правосъдие за деянията си, съдът се произнесе.
Едо Балтак - бивш затворник: Не му желая смъртта. Той е осъден и вярвам, че всеки има право да живее, независимо от обстоятелствата.

Драмата се разигра в последните минути от четенето на последната присъда на Международния трибунал за бивша Югославия, чиито мандат изтича другия месец.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г. на второ четене
Веселин Марешки: Ще се въздържим при вот на недоверие, ние сме срещу всички
Веселин Марешки: Ще се въздържим при вот на недоверие, ние сме срещу всички