С нови специалности в сферата на хранителните технологии възродиха училището в добричкото село Карапелит. Вместо да бъде закрито заради липсата на деца, сега в него се обучават ученици от цяла Североизточна България.
Доскоро Карапелит е едно от многото опустяващи български села. Бизнесът в региона обаче успява да върне живота в населеното място. С разрастването на две големи предприятия за маслодобив и месопреработка, работните места се увеличили. Липсвали обаче квалифицирани кадри.
Ивелина Тончева - директор на СУ"Н. Й. Вапцаров" - с. Карапелит: Тогава се обединихме около идеята да се насочим към хранителните технологии.
Сега Карапелит е едно от най-големите села в Добричка област. Там живеят 1300 души, а в местното училище вече се обучават близо 140 деца. От тази година то е преобразувано от основно в средно училище, а учениците провеждат практическите си занятия в местните предприятия.
Георги Колев - главен технолог: Това е един дълъг процес, те трябва да преминат през него, за да станат едни добри специалисти и кадри за нашето производство.
Училището вече привлича деца и от други населени места.
Ивелина Тончева - директор на СУ"Н. Й. Вапцаров" - с. Карапелит: Надявам се кадрите, които подготвяме да бъдат добри специалисти за рафинериите и дестилериите, които се строят в региона.
Предметите, които изучават децата в училище, обхващат всички отрасли в хранително-вкусовата промишленост.
Наталия Йорданова: Щях да уча в Професионалната гимназия по туризъм в Добрич, но реших да остана тук, понеже се създаде тази паралелка в нашето училище.
Интерес към бъдещите кадри вече проявяват работодатели от Балчик и Провадия.