Десет от 27-те заведения във Варна, Кранево и Бяла, които миналата седмица бяха затворени от Агенцията по безопасност на храните заради възможен контакт със заразено с антракс месо, са дали положителна проба. Това показват резултатите от лабораторията в...
Десет от 27-те заведения във Варна, Кранево и Бяла, които миналата седмица бяха затворени от Агенцията по безопасност на храните заради възможен контакт със заразено с антракс месо, са дали положителна проба. Това показват резултатите от лабораторията в София. Междувременно стана ясно, че в село Млада гвардия е умряло трето животно – все още не е известна причината.
Въпреки непрекъснатите уверения, че няма опасност, сагата с антракса във Варненско продължава вече трета седмица. Собствениците на 17 от затворените заведения вече са уведомени, че при тях няма зараза и могат да работят. Кухните, в които са открити спори от антракс, са обеззаразени повторно и ще останат затворени до излизането на отрицателни резултати.
Заведенията бяха дезинфекцирани веднага след като стана ясно, че са се снабдявали от транжорната във варненския квартал “Аспарухово”, в която е било обработено месото от първата болна крава в село Млада гвардия. Пробите са от контактните плотове в кухните на заведенията.
Д-р Дочка Михайлова - изп. длъжността директор на РЗИ - Варна: “Сега в момента ще се мине, говоря за тези 8, които са във Варна, повторна дезифекция, ролята на РЗИ тука е в частта дезинфекция - там са нашите компетенции.”
Две от заведенията във Варна, които миналата седмица Агенцията по безопасност на храните затвори, вече работят. Екипите им са прежалили загубите и се опитват да оправят накърнения си имидж.
Останалите чакат резултатите от повторната експертиза.
Въпреки проблемите, сред клиентите няма паника. Собствениците на засегнатите заведения се питат защо, след като ги обеззаразиха миналата седмица, се наложи повторна процедура.
Взетите днес проби ще бъдат изследвани в София, в централната лаборатория по ветеринарно-санитарна екпертиза. Резултатите от тях ще са готови в събота.
Паника във Варна наистина няма, но се натрупват твърде много въпроси – след като месото показва, че не е заразено, откъде се е появила заразата в кухните на същите заведения, какъв е контролът при извършване на обеззаразяването на проблемните заведения, има ли гаранция, че те няма да пренебрегнат забраната, след като стана ясно, че миналата седмица един от собствениците е счупил печата и се е опитал да работи.
От агенцията, обаче, категорично отказват коментар и ни препращат към информацията, публикувана на официалната им страница. А тя се изчерпва буквално в четири реда и далеч не отговаря на тези въпроси. Вярно, че на инспекторите на агенцията им се събра много работа това лято – сигурно си спомняте за скандала вчера, след като стана ясно, че лед за някои заведения в Слънчев Бряг е произвеждан от два ледогенератора, разположени в бивш свинарник. Днес областната дирекция в Бургас е затворила това производство. Иначе тук във Варна оставаме в очакване на поредното заседание на областния щаб, който трябва да реши как ще продължи да действа на място по кризата с антракс в областта. Резултатите от 10 затворени заведения ще станат ясни най-рано в края на седмицата, вероятно до два-три дни ще разберем и дали бикът, умрял днес в злочестото село Млада гвардия, е бил болен от антракс.
"Хората са полудели просто": Дни преди Коледа голямото пазаруване е в разгара си
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"
Турция вдига таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите