НОВИНИ

САЩ, ЕС и ООН изразиха "дълбоко безпокойство" от арестите на кюрдски депутати

САЩ са "дълбоко загрижени" от арестите на опозиционни кюрдски лидери в Турция по разследване за тероризъм, съобщи днес говорителят на Белия дом. "Всичко това става на фона на очевидното засилване на официалния натиск върху опозиционните медии в Турция", каза Джош Ърнест.

bnt avatar logo
от БТА
21:40, 04.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света
сащ оон изразиха дълбоко безпокойство арестите кюрдски депутати

Той добави, че високопоставени официални лица в САЩ са изразили своята дълбоко безпокойство по този повод пред съответните си турски колеги.

Върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини е разговаряла днес по телефона с турския външен министър Мевлут Чавушоглу и с министъра за отношенията с ЕС Омер Челик за арестите на 12 кюрдски опозиционни депутати, като също е изразила дълбока загриженост. По-рано днес Могерини каза, че е "крайно обезпокоена" от арестите и съобщи, че е свикала среща на посланиците на страните членки на ЕС в Анкара.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди днес атаката с кола-бомба в Югоизточна Турция, като в същото време изрази безпокойство от арестите на депутати кюрди. В декларация, публикувана в интернет, говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик изрази също безпокойство от медийните ограничения в страната.

Той посочи, че генералният секретар е призовал "турските власти да положат всички усилия да спазват фундаменталните права и общопризнатите принципи, включително свободата на словото и на представителство, независимостта на съдебната власт, правото на честен съдебен процес и стриктното спазване на процедурите, в съответствие с международните задължения на Турция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонио Гутереш: Сътрудничеството между ООН и САЩ е фундаментално
Антонио Гутереш: Сътрудничеството между ООН и САЩ е фундаментално
Прокуратурата възобнови досъдебното производство за записите по Яневагейт
Прокуратурата възобнови досъдебното производство за записите по "Яневагейт"