НОВИНИ

САЩ и Русия в сблъсък на интереси в Сирия

До пряк военен сблъсък между Съединените щати и Русия в Сирия няма да се стигне, обяви Пентагонът. Напрежението между двете сили нарасна неимоверно, след като американски изтребител свали боен самолет на сирийския режим близо до бастиона на „Ислямска държава“ на река Ефрат.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:57, 20.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Най-старшият офицер в американските въоръжени сили се опита привидно да омаловажи свалянето в неделя на сирийски Су-22. Същевременно обаче даде да се разбере, че за Съединените щати е важно сътрудничеството с Русия да се нормализира час по-скоро.

ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ: Най-лошото, което можем да направим сега, е да се поддадем на преувеличения. Става въпрос за инцидент. През следващите часове ще трябват дипломатически и военни контакти, за да възстановим комуникациите с цел избягване на конфликт.

За руските власти свалянето на сирийския боен самолет край град Табка е „драстично нарушение на международното право“, независимо от твърденията на Вашингтон, че е било напълно оправдано да предотврати бомбардировки срещу подкрепяните от него Сирийски демократични сили, докато те напредвали към Ракка. Освен предупреждението, че ще смята за мишени всички летящи западно от река Ефрат самолети на американската коалиция, Русия остава сдържана. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира дали е възможен пряк сблъсък.

Според генерал Дънфорд това не би било нито в американски, нито в руски интерес. „Предстои Русия да докаже, че целта ѝ в Сирия е победа над „Ислямска държава“, каквато е целта на Съединените щати“, заяви генералът. С наближаването на краха на терористичната групировка обаче американската роля в Сирия видимо се променя. Освен че свали сирийския Су-22, Вашингтон бомбардира подкрепяни от Иран бойци до границата на Сирия с Ирак. Техеран пък, който се стреми да завладее стратегически коридор до Средиземно море, демонстрира мускули с ракетен обстрел на Дейр аз Зур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Изгубен пейзаж“ в Галерия 8
“Изгубен пейзаж“ в Галерия 8
Разбил се е един от самолетите, гасящи пожара в Португалия
Разбил се е един от самолетите, гасящи пожара в Португалия