НОВИНИ

САЩ подновяват изпълнението на смъртни присъди

След 16-годишно прекъсване, Съединените щати възобновяват изпълнението на смъртни присъди на федерално равнище. Решението на администрацията на Доналд Тръмп предизвика остри критики сред правозащитни организации. Смъртните присъди са законни в 29 от 50 щата, но за първи път от 2003-та ще бъдат изпълнени такива на федерално ниво. Европейският съюз обяви, че решението на Вашингтон противоречи на Всеобщата декларация за правата на човека.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:06, 26.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Петима души, осъдени за тежки престъпления, ще бъдат екзекутирани в затвор в щата Индиана в периода декември тази година и януари 2020-а. Става дума за извършители на убийства по особено жесток начин, за които федерални съдебни заседатели са преценили, че трябва наказанието да бъде най-тежкото възможно.

Рори Литъл, професор по право: Министърът на правосъдието съобщи, че федералното правителство ще започне да изпълнява екзекуции, в случаите когато присъдата е смъртно наказание и са изчерпани всички правни възможности за обжалване. С други думи, когато решението е окончателно.

Доналд Тръмп е привърженик на смъртната присъда за наркотрафиканти, убийци или радикални ислямисти. Според противниците на идеята, често съдебният състав не е напълно обективен и се наблюдава тенденция бедни, маргинализирани или цветнокожи по-често да бъдат осъждани.

В момента в Съединените щати има 62-ма души, осъдени на смърт от федерален съд. 29 щата продължават да изпълняват екзекуции. Федералният съд де факто има върховенство над щатския и може да реши изпълняването на присъда дори в щат, в които не се прилага най-тежкото наказание.

Смята се, че сред причините за мораториума от последните 16 години, са както натискът на правозащитниците и дългите съдебни процедури по обжалване, така и отказът на фармацевтични компании да доставят необходимите смъртоносни инжекции. С новото решение, президентът потвърди предизборно обещание, въпреки, че от 90-те години насам общественото мнение в Америка е все повече против смъртното наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да сменяме личните си карти след теча на данни от НАП?
Трябва ли да сменяме личните си карти след теча на данни от НАП?
В Пирогов оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания
В "Пирогов" оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания