САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

САЩ смекчават някои ограничения за "Хуауей"

Американското правителство смекчава някои ограничения, наложени на "Хуауей". Паралелно, китайската компания съобщи, че води разговори за това как да се справи със забраните на Съединените щати.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:36, 21.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Министерството на търговията на САЩ е издало 90-дневен временен лиценз на китайската телекомуникационна компания "Хуайей".

Чрез него се възстановява възможността на компанията да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера за мобилните устройства.

Отсрочката обаче не се отнася до търговските сделки, сключени след въвеждането на ограниченията. Нейната цел е да не се наруши работата на американските клиенти на китайската компания.

От "Хуауей" заявиха, че лицензът няма голямо значение за компанията, която междувременно е започнала разговори с американският интернет гигант "Гугъл" как да заобиколи забрана на САЩ.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Вашингтон смята, че оборудване на "Хуайей" може да се използва от Китай за шпионаж.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина легендата от Формула 1 Ники Лауда
Почина легендата от Формула 1 Ники Лауда
Тръмп предупреди Иран с отговор с голяма сила
Тръмп предупреди Иран с отговор с "голяма сила"