НОВИНИ

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман на посещение във Франция

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пристигна днес на тридневно посещение във Франция, съобщи Франс прес. Самолетът му кацна на летище Бурже край Париж, където го посрещна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

саудитският престолонаследник мохамед бин салман посещение франция
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 08.04.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Тридесет и две годишният принц вече посети Обединеното кралство и прекара три седмици в Съединените щати, където имаше срещи с бизнесмени и подписа редица договори за улесняване на инвестициите в Саудитска Арабия.

Мохамед бин Салман иска да направи икономиката на страната си по-малко зависима от износа на петрол. Освен това дипломатическата му офанзива цели да представи консервативното кралство с авторитарно управление в по-либерална светлина, посочи АФП.

Той ще се срещне във вторник с президента Еманюел Макрон в опит да укрепи връзките между двете страни, които са в сложни отношения в момент, когато Саудитска Арабия е замесена в редица конфликти, разтърсващи Близкия изток. За утре път е предвидена среща на принца с френския премиер Едуар Филип.

Източник, близък до саудитската делегация, каза за АФП, че целта на визитата е установяване на ново партньорство с Франция, а не само "преследване на сделки". По време на визитата на принца не се очаква подписването на оръжейни сделки, но се очаква във вторник именно да бъде обявено "стратегическо партньорство" между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес. Франция се надява на партньорство в областта на технологиите, обновяемите енергии, здравеопазването и туризма.

;

По време на срещата с Макрон във вторник се очаква да бъдат дискутирани и редица кризи, като тази в Сирия и тази в Йемен, както и иранската ядрена сделка, а също и ситуацията в Ливан. Вероятно ще се обсъжда и въпросът за обединените антиджихадистки сили на петте страни от групата Г5 Сахел. Саудитска Арабия е една от страните, които имат принос за създаването на тези сили, допълва Франс прес.

Принцът планира за утре и визита в "Станция Еф" - огромен център на Левия бряг на река Сена в Париж, известен като "инкубатор" за стартъпи, допълва АП.

Визитата на принца обаче поражда и негативни реакции. Демонтранти планират протести заради ударите на оглавяваната от Рияд коалиция в Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Десет хуманитарни организации поискаха от Макрон да призове Саудитска Арабия да прекрати ударите в Йемен и да вдигне блокадата над тази страна, която влошава хуманитарната криза в нея, допълва агенцията.

Днешният ден от посещението на принца ще бъде от частен характер и програмата на Мохамед бин Салман е неясна. Според саудитски източник той може да отиде на концерта за закриването на великденския фестивал в южния град Екс ан Прованс, на който ще бъдат изпълнени произведения на Клод Дебюси, Роберт Шуман и Феликс Менделсон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в германския град Мюнстер ден след нападението (СНИМКИ / ВИДЕО)
Обстановката в германския град Мюнстер ден след нападението (СНИМКИ / ВИДЕО)
Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит
Британски рибари протестират на корабите си заради Брекзит