НОВИНИ

Събор на хърцоите се проведе в Кацелово

Голяма част от населението, което обитава територията между Стара планина и Дунав, нарича себе си „хърцои“. Хърцоите в Русенско, или известни още като „полянци“, продължават да пазят традициите си главно в читалищата. Хърцоите проведоха събора си в село Кацелово, община Две могили.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:53, 14.08.2017
5425
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Казват, че като хора от полето са здраво стъпили на земята, а името им идва от прабългарския бог на слънцето Хърс - затова са и толкова усмихнати и слънчеви.

Галя Додова, село Чилнов: Смятам, че това се е запазило в годините. Всеки ден по всякакъв повод ние се събираме, ние даваме всичко на младите, ходим по фестивали, конкурси...

Галя Додева е от село Чилнов, община Две могили. Гордее се с кърлянчената си носия, която е на повече от 150 години, както на повечето от жените от групата за изворен фолклор „Чилновски баби“. И всяка от шевиците, казват те, е знак и носи послание.

Галя Додева, село Чилнов: Тази риза, с богати шевици, типично хърцойска, е правена за бременна жена. Тези ромбоиди, което е със семенцето, това означава, че булката е била бременна.

Освен носиите, по селата още се пази и характерният хърцойски диалект.

Сийка Панайотова, село Чилнов: Изговаряме думите на „ъ“, на „у“: „уодиу, ергенуоу, у далечно селу, търсиу да намеря, лика и прилика…

От уста на уста, от майка на дъщеря, се предават и песните, и обичаите. А в тях е запечатана и паметта за това как хърцоите са се веселили и са се задявали по седенките.

;

Мила дъще, мамина,

косата ти рошава, китката я няма.

Я, мълчи, мар мале, силен вятър дууна,

Коса ми разроши, китката одууйна…

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
72 проекта, одобрени за 2019-а
72 проекта, одобрени за 2019-а
Троянският манастир се готви за празника Успение Богородично утре
Троянският манастир се готви за празника Успение Богородично утре