Съдия Веселин Пенгезов получи условна присъда

Софийският градски съд присъди една година условно с тригодишен изпитателен срок на съдията от софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Останалите подсъдими по делото, привлечени като помагачи и съучастници на Пенгезов, бяха оправдани, като съдът използва механизма за давност на деянието, а при други липсваха доказателства, които да доказват по безспорен начин вината и съучастието им

от БГНЕС
21:35, 21.06.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
съдия веселин пенгезов получи условна присъда

Престъплението, за което Пенгезов беше осъден днес, е за това, че като председател на Военно-апелативния съд не е възложил обществена поръчка, заради което са настъпили тежки последици за съда. Заради деянието му е било спряно финансиране по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).

Заедно с Пенгезов бяха подсъдими и други шестима, които бяха обвинени за това, че представили неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект.

Пенгезов съобщи, че ще обжалва присъдата и че всички щети са възстановени.

Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. Едва в началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. В началото обвинените в съучастие бяха седмина души, но в края на 2016 г. обвиненията срещу шефката на кабинета „Орешарски“ Мария Дивизиева паднаха заради изтекла давност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии
Томислав Дончев: Българската икономика в този си вид е ударила тавана
Томислав Дончев: Българската икономика в този си вид е ударила тавана