Себастиан Курц отново ще трябва да управлява в коалиция

Консерваторите, начело със Себастиан Курц, печелят малко над 37 процента от гласовете - с 6 пункта повече от редовните избори преди 2 години. Въпреки този успех 33-годишният бивш канцлер пак ще трябва да управлява в коалиция.

от Деян Йотов
22:11, 29.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Себастиан Курц: Рядко ми се случва, но сега почти нямам думи. Очаквахме този ден, но не и такъв резултат. Ще дадем всичко от себе си да оправдаем очакванията на избирателите.

Крайнодясната Партия на свободата пострада тежко заради корупционната афера с бившия й лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тя се срина с цели 10 пункта в сравнение с 2017-а и получава едва 16 на сто от гласовете.

Новият й лидер Норберт Хофер заяви, че това изключва участие в коалиционни преговори. Вторите на изборите - социалдемократите - с 22 процента, се смятат за по-малко вероятен партньор на Курц от тристранна коалиция със Зелените и с либералната партия НЕОС.

Беате Майнл-Райзингер: Искаме нещо различно от тюркоазено-синята коалиция. На Себастиан Курц трябва да му е ясно, че не може да има второ издание на този съюз.
Вернер Коглер: Скоро ще разговаряме с другите партии. И с Народната партия също. Но само за възможностите да преговаряме за коалиция.

Зелените получават над 14 процента от вота, а НЕОС - 7,4 на сто. Те настояват за радикална промяна на част от досегашните политики на Курц, включително за мигрантите. Затова се очаква преговорите за съставяне на правителство да бъдат продължителни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 100 души са задържани при сблъсъци в Хонконг
Над 100 души са задържани при сблъсъци в Хонконг
20 души загинаха, а 17 бяха ранени при катастрофа в Боливия
20 души загинаха, а 17 бяха ранени при катастрофа в Боливия