Сенатът на САЩ прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг

Сенатът на Съединените щати прие законопроект в подкрепа на човешките права в Хонконг. Той ще позволи да бъдат налагани санкции на официални представители на Китай и Хонконг.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:10, 20.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

След месеци на протести в китайския полуавтономен район, американският Сенат гласува текст за човешките права и демокрацията в Хонконг. Сега той трябва да бъде изпратен за одобрение в Камарата на представителите, която вече е гласувала подобно законодателство. Според законодателите в САЩ това е послание на подкрепа към народа на Хонконг.

Законопроектът ще позволи да бъдат налагани санкции на официални представители в Китай и Хонконг, които са нарушили човешките права, и ще изисква ежегоден преглед на търговския статут, предоставен на Хонконг от Вашингтон.

Анализатори обаче смятат, че подобна мярка ще има минимален ефект върху икономиката на Хонконг.

Лорънс Ма, председател на фондация за правен обмен в Хонконг: След като Хонконг премина към икономика на индустрията и туризма и разполага със силен финансов пазар, значението на износа намаля значително.

В отговор на американския законопроект китайското правителство обеща да наложи ответни мерки, без да уточни какви. Външното министерство в Пекин определи случващото се в Хонконг като вътрешна работа и предупреди САЩ да не се намесват.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Герджиков отчете финансова стабилизация на Софийския университет
Проф. Герджиков отчете финансова стабилизация на Софийския университет
Протестиращи в Перник опитаха да нахлуят в сградата на местното ВиК
Протестиращи в Перник опитаха да нахлуят в сградата на местното ВиК