НОВИНИ

Северна Корея изстреля ракета в космоса

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание. Причината - Северна Корея твърди, че успешно е извела сателит в орбита. Това означава, че Пхенян е нарушил санкциите и е използвал ракета с далечен обсег.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:18, 07.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Часове преди да настъпи Корейската лунна година и 10 дни преди рождения ден на покойния лидер Ким Чен Ир Северна Корея отново реши да напомни за себе си. С изстрелването на ракета с далечен обсег.

Тя е била изстреляна от севернокорейския полигон Сохе, в 9 часа местно време.

Япония потвърди, че ракетата е преминала покрай островите Окинава. Части от ракетата са паднали в Жълто море.

;

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че изстрелването е "пълен успех" и че Пхенян ще продължи да извежда спътници и в бъдеше. Светът, обаче, реагира остро. Опасенията са, че зад космическата програма на Северна Корея се крият военни тестове.

;

Ако извеждането на спътника се окаже наистина успешно, това ще засили опасенията, че Северна Корея разполага с технологии за ракети с далечен обсег. Според експерти, в радиуса им на действие могат да попаднат Япония, страните от Близкия изток, голяма част от Русия, и американската част на Аляска.

Русия предупреди, че провокативното поведение на Пхенян ще изостри обстановката на Корейския полуостров. Съединените щати увериха, че ще направят всичко възможно, за да защитят територията си и съюзниците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: ГЕРБ крепи стабилността в страната
Томислав Дончев: ГЕРБ крепи стабилността в страната
Полицията откри телата на две измръзнали мигрантки край Малко Търново
Полицията откри телата на две измръзнали мигрантки край Малко Търново