НОВИНИ

Гръцките фермери предупреждават за по-засилена блокада

Блокадата на гръцките фермери продължава. От днес на обяд за 24 часа са парализирани пътни артерии, летища, гранични пунктове, митници и пристанища в Гърция.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
20:03, 06.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Заради протеста са затворени пунктовете Прамохан и Ексохи на границата с България. Земеделците се заканват блокадите да продължат неопределено време, ако правителството не оттегли законопроекта, предвиждащ увеличаване на данъците и пенсионните осигуровки.

Повече от 15 км е дълга опашката на ГКПП "Кулата - Промахон", съобщи Йорданка Бакаласка. Илинден и Маказа са затвоврени за всички превозни средства. Фермерите се заканиха, че блокадата ще продължи до утре на обяд.

Блокадата на българо-гръцката граница нанася големи щети не само на превозвачите, но и на хората, които живеят в пограничните райони. За кратко време преди обяд фермерите отвориха пунктовете и пропуснаха коли и камиони.



;

Екипът ни по-рано посети Сандански. Търговците твърдят, че има отлив на туристи.

Търговците в Сандански са категорични, че след блокадата на пункта "Кулата - Промахон" икономиката на града е в застой. Анастасия Василева, чийто клиенти са основно гърци, казва, че след отлива на туристите от южната ни съседка потреблението намаляло в пъти.

Анастасия Василева - собственик на магазин: Сега не може да се говори за сравнение. Ако трябва да правим сравнение тогава ако сме имали приходи да се храним със симид и други неща, сега едва за сухарчета.

Обикновено през почивните дни главната улица на Сандански е изпълнена с гръцки туристи. След блокадата обаче рядко може да се срещне грък.

Жител на Сандански: Много гърци идват, 5-6 рейса като се изсипят по-малко ставаме ние, повече са гърците.
БНТ: А сега заради блокадата идват ли пак рейсове? - Не съм видял.

Собствениците на магазини са категорични, че именно на пълните с гърци автобуси се крепи цялата икономика на Петрич и на Сандански. Казват още, че без тях трудно ще оцелеят и се притесняват за бъдещето си.

Любка Стоева - собственик на магазин: Препитанието на жената извън търговията и услугите е в гръцките цехове. Хората не могат да си изнесат продукцията. ТИР-овете стоят, камионите стоят със седмици. То е престъпление.

Според представителите на бизнеса от Сандански гърците са най-щедрите туристи, които пазаруват по много и не се пазарят за цената. Именно затова са категорични, че са най-добрите клиенти и се надяват скоро да се върнат в родните ни курорти, за да съживят икономиката им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Бисер животът продължава
В село Бисер животът продължава
Търговията в Петрич и Сандански е на ръба на оцеляването. Блокадата на границата продължава
Търговията в Петрич и Сандански е на ръба на оцеляването. Блокадата на границата продължава