НОВИНИ

Физична битка: безконтактен дебеломер или хидрофобна вода

Националното състезание "Турнир на младите физици" събра най-добрите ученици в Благоевград. В научната надпревара участват 10 отбора от цялата страна. В дискусии, наречени физични битки, състезателите представят своите алтернативни решения на реални физични експериментални задачи.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
21:07, 06.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В турнира младите физици провеждат рицарски битки. В тях отборите влизат в ролите на докладчик, наблюдател, рецензент и опонент, след това сменят ролите си. Оценяват се и се предизвикват помежду си в дискусии.

Петя Стефанова, Благоевград: Тука има тръпка, тук има физична битка, тук защитаваш това, което ти си направил и се бориш с много интелигентни хора.

Конкуренцията е много силна и в двубоите трябва да спечелиш с научно обосновани решения на 12 задачи, които са сложни -казаха младите физици.

Цветомира Памукчиева - Пловдив - докладвахме на задачата на брат му, която беше дебелометър.

Радослав Димитров - Пловдив: Безконтактен дебеломер и се представихме горе долу добре на нея .И също така ние опонирахме на задачата за хидрофобната вода, която беше една от най-сложните.

Виктор, Шумен: Задачата беше за ултрахидрофобна вода, затова условието на задачата беше, че падат капки върху водата и защо се задържат върху нея заради вълни причинени от високоговорител в съда, в който се слага водата.

Рицарските битки между младите физици продължават утре. Тогава ще станат ясни победители и кои момичета и момчета ще намерят място в националния отбор на младите физици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рио във вихъра на танца, въпреки Зика
Рио във вихъра на танца, въпреки Зика
​Театър Цвете с проект за преодоляване на насилието
​Театър "Цвете" с проект за преодоляване на насилието