НОВИНИ

Северна Корея направи нов опит на балистична ракета

Според японските и южнокорейските власти Северна Корея е извършила пореден опит на балистична ракета, предава Би Би Си. Ракетата е паднала в Японско море, а опитът е проведен през нощта, което е доста необичайно според агенция Ройтерс.

северна корея направи нов опит балистична ракета
bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 28.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Кабинетът на южнокорейския президент Мун Че-ин обяви, че в събота ще се свика Съветът за сигурност към ООН, което беше потвърдено и от администрацията на японския президент.

Йошиде Суга, главен секретар на японския кабинет: Днес Северна Корея проведе нов тест на балистична ракета. Тя е летяла 45 минути и е паднала в Японско море, предполагаме - в изключителната икономическа зона на Япония. Това е очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност към ООН.

Цитарана от БТА, Ройтерс предава, че Южна Корея е поискала от САЩ разполагането на още противоракетни установки THAAD.

Според агенция ТАСС Южна Корея е свикала съвет за национална сигурност, като няколко информационни източници в страната съобщават, че най-вероятно става дума за изпитание на междуконтинентална балистична ракета, която е излетяла на височина от 3 000 км.

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе заяви, че „опасността за Япония е реална“, предаде Би Би Си.

;

Министерството на отбраната на САЩ потвърди за опита, предава ТАСС. Говорителят на Пентагона кап. Дейвис заяви, че ракетата наистина е била междуконтинентална балистична ракета с голям обсег на действие.

Капитан Джеф Дейвис, говорител на Пентагота: Оставаме твърди в готовността си да защитим САЩ и съюзниците си от всякакъв вид атака или провокация.

Според експерти, цитирани от агенция Ройтерс, най-вероятно става въпрос за ракета с по-мощна втора степен от тази, изстреляна на 4-и юли. Необичайното място на пуск и час най-вероятно е знак от страна на комунистическата държава, че тя може да изстреля балистична ракета, без системите за сигурност на съседните държави и САЩ да я засекат.

;

Преди няколко седмици на 4-и юли Северна Корея проведе опит на балистична ракета, която теоретично може да достигне бреговете на Аляска, макар това твърдение да се оспорва от някои военни специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратен е приемът на документи за санирането по националната програма на МРРБ
Прекратен е приемът на документи за санирането по националната програма на МРРБ
Събориха паметника 1300 години България пред НДК
Събориха паметника "1300 години България" пред НДК