НОВИНИ

Северна Корея предупреди, че е готова за война със САЩ

Преди пристигането на американския държавен секретар в Москва днес руското външно министерство изказа тревога от възможността за едностранна американска операция на Корейския полуостров. Северна Корея предупреди, че е готова за война със САЩ. Заплахата е в отговор на изпращането на американския атомен самолетоносач Карл Винсън на Корейския полуостров. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че с подобно предупреждение "Северна Корея си търси белята".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:24, 11.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Словесна война се разрази между Вашингтон и Пхенян през ефира на севернокейската държавна телевизия и от Туитър.

"Съединените щати изпратиха на Корейския полуостров самолетоносача Карл Винсън, за да ни провокират, но ние не се страхуваме. Ние обичаме мира, но никога няма да молим за него. Ако някой се опита да ни провокира, ние ще се защитим със собствените си сили."

Пхенян определи изпращането на американския самолетоносач като "озадачаваща фаза", "неразумно американско разгръщане с цел завладяване на Северна Корея".

Американският президент реагира със съобщение в Туитър. Той написа, че ще разреши севернокорейския проблем - с или без Китай. През социалната медиа, Тръмп разкри, че е поставил ултиматум на Китай да убеди Северна Корея да прекрати ядрената си програма, в замяна Вашингтон ще предложи на Пекин добро търговско споразумение. "Ако Китай реши да помогне, това ще е супер. Ако не, ще разрешим проблема без тях!", написа в друго съобщение Тръмп.

Преди дни американският държавен секретар заяви, че удара в Сирия е предупреждение към всички държави, които нарушават международните закони. Той не спомена Северна Корея, но на дипломатическата сцена думите му бяха изтълкувани като послание към Пхенян.

Очаква се американският самолетоносач Карл Винсън да достигне Корейския полуостров до събота, когато страната ще чества един от най-големите си празници - "Деня на Слънцето" - 105-ия рожден ден на основателя на републиката Ким Ир Сен. Събитие, което обикновено се отбелязва и с тестването на балистични ракети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривове до автобуса на Борусия Дортмунд, пострадал е защитникът на отбора
Взривове до автобуса на Борусия Дортмунд, пострадал е защитникът на отбора
Огромно яйце украсява Сливен за Великденските празници (ВИДЕО)
Огромно яйце украсява Сливен за Великденските празници (ВИДЕО)