ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Шампионат по наливане на бира

bnt avatar logo от Автор: Нели Ангелова Оператор: Антон Марчев
A+ A-
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Пловдивчанка спечели националния шампионат по наливане и поднасяне на бира. Всички претенденти следваха специален ритуал от девет стъпки, както от столетия повелява белгийската традиция. Добринка Тосева ще се изправи срещу най-добрите в света на 27 юни,...

Шампионат по наливане на бира

Пловдивчанка спечели националния шампионат по наливане и поднасяне на бира. Всички претенденти следваха специален ритуал от девет стъпки, както от столетия повелява белгийската традиция. Добринка Тосева ще се изправи срещу най-добрите в света на 27 юни, когато в Лондон ще се проведат финални бирени дуели.

Шампионката по наливане на бира е на 22 години и учи "Актьорско майсторство". Доби има тригодишен опит зад бара, но вече е категорична: "Всички хора пият бира! Тези, които не пият алкохол – пият бира. Доста леко и подходящо за всичко питие."

За ценителите на кехлибарното бижу наливането започва със съвършеното изплакване на чашата. Правило е първата и последната капка, която потича от крана, задължително да бъде извън халбата.

"The sacrifice се нарича тази стъпка, защото тя също променя вкуса на бирата, прави я тръпчива и неприятна. Чашата се държи с три пръста. Също интересно е, че те не я наричат чаша, а бокал", обяснява Доби.

Бокалът се държи под ъгъл от 45 градуса без да се допира до крана. А идеалната пяна трябва да е 3 сантиметра.

"В България, когато налееш с повече пяна, хората се сърдят, а навсякъде в чужбина те обичат пяна, най-вече в Белгия - дори няма проблем, ако налееш повече", разказва победителката.

Наливането на бира е майсторска дисциплина за бармани, но най-важна винаги е компанията. Наздраве!

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?