НОВИНИ

Щети за милиони след горските пожари

11 000 декара гори и смесени терени са засегнати от пожари през тази година, според Изпълнителната агенция по горите. Държавата изчислява щетите в милиони левове. Рекултивацията или залесяването на пострадалите терени струва по 1000 лева на декар и не винаги е възможно.

Александър Марков
от Александър Марков
18:54, 01.08.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Горещините и човешката немарливост водят до хиляди декари изпепелени гори и милиони левове щети за държавата. От началото на годината на територията на страната са възникнали над 200 пожара. Изпепелени или частично засегнати са 11 000 декара гори и смесени терени.

Щетите, в цифрово изражение, държавата изчислява на 3 милиона лева.

Опитът и данните показват, че 97% от пожарите у нас са причинени от човешка небрежност. Щетите за природата, обаче, са дългосрочни - освен растителността, почвата също изгаря на 20 сантиметра от повърхността, а пълното възстановяване на гората отнема 15-20 години.

д-р Ценко Ценов, дир. "Гори и лесовъдски дейности" - ИАГ: "След всеки голям пожар започва работа по възстановяване в най-кратки срокове на средата. Обикновено се прави преглед на територията и, според състоянието на пораженията, конфигурацията на растителността, съотношението и т.н., се предприемат и съответните мерки. Обикновено се изчаква 3 години, за да се види дали ще се възобнови по естествен начин. Тук ще дойдат пионерни видове, това са ранни видове, и след това вече, за да създадат максимално бързо горската среда и под защитата и закрилата на тази среда възниква вече местните видове, които са достигнали до нашето съвремие. В други случаи се налага бърза намеса, почистват се терените и се пристъпва към залесяване. Което за съжаление не е евтино - между 850 и 1000 лв. струва 1 декар с грижите по подготовка, почистване на терените, подготовка на почвите, залесяването и грижи след това - от 3 до 5 години, след като вече за да укрепне растителността".
;

Средно през последните 26 години в България 22 000 хектара площи годишно биват засегнати от пожари, а щетите са за по около 20 млн. лв.

Само през миналата година засегнати са били 4313 хектара, загубени са 6 млн. лв. За да спре и ограничи всичко това, в края на годината ИАГ планира да започне изграждането на Система за ранно предупреждение. С видеокамери, топлинни сензори и кули, така че институциите да бъдат информирани възможно най-рано за възникнал пожар и да го потушават още в зародиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България открива  нацистката олимпиада в Германия преди 80 години
България открива "нацистката олимпиада" в Германия преди 80 години
Строителни фирми - на помощ за запазване на специалност
Строителни фирми - на помощ за запазване на специалност