НОВИНИ

Жители на шест града протестираха срещу войната по пътищата

Тази вечер на улицата излязоха близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. На този фон от Пътната полиция обявиха в сутрешния блок на БНТ, че излизат с нови мерки срещу нарушителите. Само за седмица полицаите са регистрирали 18 хиляди нарушения на пътя.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:23, 19.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Румяна Чобанова - съпруга на Иван Димитров: "Днес трябваше да е рожденият ден на съпруга ми. Трябваше да навърши 45 години. За жалост, остана на 44."
БНТ: "Три месеца близо по-късно какво се промени за Вас?"
Румяна Чобанова: "Мъката ми стана по-голяма. Нищо не се промени. Няма още заведено дело. Тече все още досъдебно производство. Убиецът е на свобода. Отнета му е книжката, но това се оказва в България, че не е голям проблем. Искам по-бързо и по-адекватно да се решават такива проблеми."
Настимир Ананиев - бивш председател на транспортната комисия към НС: "Проблемът с пътната безопасност - той е комплексен. Говорим за хора, за автомобили и за пътища. Това значи да насочим внимание към човека, който шофира. Не след като вземе книжка, а преди това. Задължителният час например по пътна безопасност, но не само. След това да насочим внимание към колата, която кара - с какви части, кой я обслужва... Поискахме например електронна сервизна книжка. И не на последно място - състоянието на пътищата. Също един от проблемите. Много хора казват, "да оправят пътищата и всичко ще се оправи". Не е така."
;

Русенци пуснаха черни балони в небето, които символизират душите на жертвите на войната по пътищата. Регионалният координатор на фондация „Безопасни улици от Валя" и организатор на протеста в крайдунавския град Пламен Митев обяви, че на 4 юли заедно с хора, които са загубили близки при катастрофи, и с експерти са внесли предложение в Министерски съвет за създаване на Агенция по безопасност на движението по пътищата. Целта ѝ е чрез поредица от мерки да спре войната на пътя. Самият Пламен Митев губи дъщеря си, която е блъсната от ТИР на път за училище, преди 8 години и оттогава не спира да настоява законите да се спазват и да има ефективни присъди за убийците на пътя.

Пловдив се събра на протест под надслов „Да спрем убийствата на пътя".

Организатор на протест в града под тепетата бе Делка Палазова - съпруга на пътния полицай Делян Палазов, пометен от джип на бул. „Санкт Петербург". Виновникът за смъртта на полицая 40-годишната Катя Лерца бе освободена под парична гаранция. Нейният съпруг пътния полицай Делян Палазов загина, след като беше пометен от джип само на метри от мястото, на което се проведе протеста. Стотици подкрепиха исканията на близките на жертвите. В знак на съпричастност запалиха свещи. Вдовицата настоява за законови промени, които да регламентират със специален текст непредумишлените убийства като убийства на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БНТ поднася извинения за излъчване на анимационен филм в неподходящ часови пояс
​БНТ поднася извинения за излъчване на анимационен филм в неподходящ часови пояс
50% спад на цените на плодовете и зеленчуците в Русе
50% спад на цените на плодовете и зеленчуците в Русе