НОВИНИ

Крадат катализаторите на колите заради платина

Практика е катализаторите на колите да се режат, вместо да се подменят. Да се демонтират, за да се вдигне мощността на автомобила. Или понякога превозващото средство е старо, без филтриращото устройство, което е особено важно за опазването на околната среда.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
08:57, 10.02.2017
12978
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Още при регистрацията на МПС се установява дали колата е потенциален замърсител на въздуха. След това всяка година на техническия преглед се проверява дали автомобилът все още отговаря на определените норми. За съжаление обаче въпреки тези мерки въздухът все още се замърсява от някои коли в движение.


Емил Панчев - Председател СБА: "Ако има недобросъвстни хора, които...по-точно членове на комисии, които изпълнявват тази функция и пускат вашия автомобил и му поправят данните в системата, така че той да мине годишен технически преглед, а не отговаря на изискванията, съответно те извършват едно нарушение, но вие минавате технически преглед. Ако това се случва това не е добре за околната среда."


Поддръжката и смяната на катализатор може да ни струва скъпо.

Емил Панчев - Председател СБА: "В магазините се предлагат най-различни цени. Може би има от 150 - 200лв....вече има нови катализатори....дали са качествени е друг въпрос, но сумата може да стигне и до 2000лв.. Зависи от катализатора. Може да се състои от неръждаема ламарина, керамика да има. Интересното е, че в него може да има платина на много тънко покритие, родий, което става причина много често да ги крадат катализаторите."

Филтриращите устройства се крадат лесно и бързо.


Емил Панчев - Председател СБА: "Те ги режат обикновено катализаторите. Пъха се един човек под автомобила, повдига го малко, пъха се устройство на батерии или с една ножовка нарязва изпускателната тръба от двете страни, където се намира катализаторът и го прибира. Изкупуват ги на по-малко от 100лв. може би. В интернет за съжаление може да намарите такива обяви - че се изкупуват катализатори."

Най-уязвими са новите автомобили, защото техните катализатори са запазени. Друга честа измама е да се продават фалшиви катализатори.

Емил Панчев - Председател СБА: "Просто се маха катализатора и се поставя една тръба на негово място - това е заместител на катализатора. Има имитации на катализатори с едни мрежички, които в тръбата само се поставят, но пак казвам, това са ментета и замърсяват околната среда."


Изгорелите газове могат да сочат и за друга неизправност по колата. Каквато и да е причината за изпускането на вредни емисии, резултатът е един и същ - отровен въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Бареков: Съдът ни заложи капан, за да не може да се регистрираме
Николай Бареков: Съдът ни заложи капан, за да не може да се регистрираме
Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.
Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.