НОВИНИ

Според социолози Пендаровски е вероятният следващ президент на Северна Македония

Стево Пендаровски, кандидатът на СДСМ и ДСИ, е с лека преднина (27,2 %) пред Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 процентни пункта. Това са резултатите от проучване, направено от Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) и Института за демокрация "Социетас Цивилис" (ИДСЦС) Скопие по искане на телевизия Телма, съобщава МИА.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:40, 15.04.2019
Чете се за: 01:31 мин.
По света
социолози пендаровски вероятният следващ президент северна македония

В това проучване "Президентски избори 2019" са представени и анализирани нагласите на гражданите в страната по отношение на предстоящите президентски избори, получени чрез допитване до общественото мнение в периода от 7 до 11 април тази година

Подкрепата за Блерим Река, кандидат на Алианса за албанците и Беса е 11% от анкетираните, което е почти идентична с тази от предходната анкета, докато Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е увеличил преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.

Резултатите показват, че Силяновска Давкова има по-голяма подкрепа сред етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма подкрепа сред етническите албанци (20,5%), отколкото Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски сред етническите албанци е по-голяма с 5,3% спрямо предходната анкета. Най-голяма част от етническите албанци са отговорили, че ще гласуват за кандидата Блерим Река (41,6%).

И в тази анкета, както и през предходната, мнозинството от анкетираните, т.е. 68,1% заявяват, че ще излязат да гласуват, а по-малко от една четвърт или 22,5% заявяват, че няма да гласуват.

По-голямата част от етническите македонци - 71% и мнозинството от етническите албанци (63,3%), са отговорили, че ще отидат да гласуват на изборите. Според проучването обаче на такива изявление за гласуване трябва да се гледа с голяма резервираност, тъй като практиката показва, че действителната избирателна активност е много по-ниска от тази, която е обявена в такива анкети.

В проучването са участвали 967 респонденти.

Данните на друга социологическа агенция, също показаха, че кандидатът за президент, подкрепен от Социалдемократически съюз на Македония и коалицията, Стево Пендаровски би получил най-много гласове на президентските избори - 38,3”.

Това става ясно от проучване, проведено от агенция Рейтинг в периода от 8 до 14 април с 1112 респонденти.

За кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова, биха гласували 33,2%, а за кандидата, подкрепен от албанската опозиция, Блерим Река, биха гласували 12,6%, а 15,9% от анкетираните все още не знаят за кого гласуват.

Според резултатите от проучването 42,9% смятат, че президентските избори са много важни за бъдещето на страната, 29,4% смятат, че са важни, 14,9% не са нито важни, нито маловажни, 3,3% смятат, че те са малко маловажни, 6,6% не са никак важни, а 2,8% не знаят или не са дали отговор.

Предизборните кампании са проследявани редовно от 20.7% от респондентите, 25.2% отговарят, че често ги следят, 25.4% понякога, 19.3% рядко, а 9% никога.

По-голямата част от анкетираните са се информирани от телевизии - 58.8%, 20.1% от социалните мрежи, 7.5% от интернет порталите, 1.3% от радиото, 0.2% от пресата, 4, 1% от разговорите с приятели и 8,1% не са се информирали.

По въпроса кой от кандидатите за президент би казал, че ръководи по два критерия - най-добрата кампания и най-позитивна кампания, резултатите показват, че 30,8% смятат, че най-добрата кампания има Стево Пендаровски, а 31,8% смятат, че има най-позитивна кампания.

26% от анкетираните смятат, че най-добра кампания има Силяновска Давкова, а 27,4% казват, че има най-позитивна кампания, а 10,1% смятат, че най-добрата кампания е на Блерим Река, а 10,4% - на най-позитивната кампания.

Изборите за президент в Македония ще се проведат на 21 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Златева: И да има нотка на обида заради евролистата, ще я преодолеем
Деница Златева: И да има нотка на обида заради евролистата, ще я преодолеем
Започна финалният сезон от сагата Игра на тронове
Започна финалният сезон от сагата "Игра на тронове"