НОВИНИ

Според Юнкер, Брекзит ще струва солено на Великобритания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прогнозира, че сметката за излизането на Великобритания от Евросъюза ще е солена за страната. Според него, за да се постигне съгласие по бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще са нужни години и британците ще трябва да изпълнят своите ангажименти. В речта си пред пред федералния парламент на Белгия Юнкер коментира и идеята за обособяване на ядро и периферия вътре в Евросъюза. Според него, идеята за Европа на две скорости вече съществува.

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 21.02.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Също като премиера на Белгия Шарл Мишел, аз съм привърженик на активиране на засиленото сътрудничество. Европа на няколко скорости вече съществува. Не мога да приема, че някои държави на ЕС не изпълняват решения, свързани с миграцията, които те самите са подкрепили. Не искам повече някои страни от общността, просто защото имат проблеми със собствените си парламенти,да пречат на други да вървят напред."

Жан-Клод Юнкер предрече тежки преговори между Великобритания и ЕС. Очаква се до края на март британското правителство да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. Според Юнкер преговорите за Брекзит ще продължат две години. Председателят на Европейската комисия предупреди британците да не очакват отстъпка в цената или нулеви разходи. Според него те трябва да изпълнят ангажиментите, които сами са поели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за принос към актьорската професия
Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за принос към актьорската професия
След преследване заловиха въоръжени бракониери в Каракуз
След преследване заловиха въоръжени бракониери в Каракуз