НОВИНИ

Сърбия е предотвратила 20 000 опита за незаконно пресичане на границата

Обединените сили на сръбската армия и полиция са предотвратили 20 000 опита на мигранти за пресичане на държавната граница, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, цитиран от ТАСС.

сърбия предотвратила 000 опита незаконно пресичане границата
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 29.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Обединените сили на полицията и армията за последните шест месеца са предотвратили нелегалното преминаване в Сърбия на над 20 000 мигранти, днес всекидневно се извършват около 100 опита, уточни той при посещението си в центъра за мигранти в Обреновац, разполагащ с 6000 места.

Освен от вътрешния министър лагерът бе посетен от министъра на труда и социалните въпроси Александър Вулин и министъра на отбраната Зоран Джорджевич.

Вулин изтъкна, че Сърбия на практика е единствената страна в региона, която изпълнява обещанията си и подготвя планирания брой места за бежанци. По-рано той заяви, че в Сърбия в момента има 7000 мигранти и за всички има място в приемните центрове.

"В Брюксел някой на хартия затвори западнобалканския маршрут, но мигрантите продължават да пристигат и Сърбия беше принудена да изпрати на границите с България и Македония обединени патрули от военни и полицаи", каза Вулин за телевизия "Пинк".

Министърът изтъкна, че в приемните центрове за мигранти има свободни места, но всички мигранти предпочитат да стоят в бараки в Белград. Там според Вулин те се надяват да се свържат по-лесно с трафикантите, тъй като в бараките може да влезе всеки, а в приемните центрове се контролира кой влиза и излиза.

Вулин каза, че и Сърбия като много страни от Европейския съюз може да приложи сила и да изпрати принудително всички мигранти в центровете, но Белград иска "да запази имиджа си".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зима в Стара планина
Зима в Стара планина
​Трима загинали след изчезването на кораб с китайски туристи край Малайзия
​Трима загинали след изчезването на кораб с китайски туристи край Малайзия