НОВИНИ

Старт на преговорите за Сирия без опозицията

Преговорите за Сирия започват днес. В Женева обаче не пристигна делегация на сирийската опозиция. Нейни представители не са получили убедителни отговори на исканията им. Специалният пратеник на ООН за Сирия ще се срещне все пак с делегацията на Дамаск. Стефан ди Мистура ще разговаря с опозицонери на 1-2 февруари. Това е първият опит от две години насам да започне дипломатическо решение на сирийската криза.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:31, 29.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

От 25 януари преговорите за Сирия бяха отложени за днес.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан ди Мистура обяви, че разговорите ще започнат тези дни, но становището на сирийската опозиция промени очакванията.

Ахмад Фаузи, говорител на ООН: Всичко, което мога да кажа за преговорите,е че те ще започнат както е планирано,така както Стефан ди Мистура обяви. Не знам точното време и място, не мога да кажа нищо за делегацията.

ОТ Рияд основната сирийска опозиция заяви, че не е получила убедителни отговори на исканията й за стъпки на добра воля като край на въздушните удари от страна на Русия и на правителствените сили и отмяна на блокадите, на завзетите от бунтовниците селища.

Беше съобщено, че делегацията на сирийския президент Башар Асад е дошла в Женева. Според турския президент Еродган за умерената сирийска опозиция ще бъде трудно да участва в разговорите, без да е постигнато примирие.

Русия пък смята за неприемливо присъствието в Женева на ислямистката групировка Джайш ал Ислам, която смята за терористична, а точно нейният водач Мохамед Алуш беше посочен за преговяращ. И все пак, специалният пратеник на ООН за Сирия ди Мистура ще разговаря отделно с участниците в Женева.

В Дамаск хората се надяват на мир.

Амани Хадж Касен, жителка на Дамаск: Като сирийка, искам правителството и опозицията да могат да се споразумеят.

Фуад Сабаа, жител на Дамаск: Ако има споразумение ще има нещо добро като примирие и край на блокадата.

Предишните преговори за Сирия бяха в началото на 2014 година. За пет години война в страната загинаха над 260 000 души и 11 милиона избягаха от домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия затяга мерките срещу бежанците
Германия затяга мерките срещу бежанците
Спорове в Народното събрание за новите учебни програми
Спорове в Народното събрание за новите учебни програми