НОВИНИ

Ексклузивно за БНТ: Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски

В ексклузивно интервю за Българската национална телевизия, дадено в Скопие веднага след като стана ясно, че Стево Пендаровски печели балотажа на президентския вот, бъдещият държавен глава на Северна Македония заяви, че иска да бъде президент на всички граждани на страната си.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
09:20, 07.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Посочвайки, че петите избори за президент на Северна Македония са преминали спокойно, демократично и прозрачно, Пендаровски уточни, че това е аргумент Северна Македония още през юни да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС.

Попитан кои са трите приоритетни задачи, с които има намерение да се захване веднага след като поеме поста си, Пендаровски ги определи така: укрепване на вътрешното единство и на междуетническите отношения, развиване на отношенията с петте съседни на Северна Македония държави и, разбира се, евроатлантическата интеграция на държавата.

На въпроса за неговата позиция за правата на македонските граждани с българско самосъзнание, новият президент на Северна Македония заяви, че с политиката на тормоз и полицейско преследване на хората с българско самосъзнание вече е приключено. Хората, чувстващи се българи ще имат същите права, както всички останали в страната, заяви Пендаровски, но уточни, че очаква същото и за онези български граждани, които се определят като македонци.

Вижте коментара на Коста Филипов за президентските избори в Северна Македония и за очакванията му от визитата на папа Франциск в Скопие във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Глас за изкуството
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Глас за изкуството
Финансовото министерство на САЩ отказа да даде данъчните декларации на Тръмп
Финансовото министерство на САЩ отказа да даде данъчните декларации на Тръмп