НОВИНИ

​Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат миналото, заяви Йенс Столтенберг

Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат миналото и спомена за бомбардировки от 99-та, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг по време на посещение в Белград. Той увери, че двете страни работят за укрепване на тяхното партньорство, включително чрез започналите общи учения с участие на 2 хиляди души от 40 страни. Тези учения не са военни, а за справяне с бедствия и спасяване на хора, изтъкна шефът на Алианса.

bnt avatar logo
от БНТ
22:47, 08.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Наясно съм, че споменът за въздушната кампания срещу режима на Милошевич заради Косово през 99-та година остава болезнен за мнозина в Сърбия, каза гостът. Столтенберг повтори, че НАТО уважава напълно волята на Сърбия да остане неутрална и да не се присъедини към НАТО.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Въздушната кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ, а за защита на цивилното население. Всеки погубен невинен живот е трагедия и аз дълбоко съжалявам. Изказвам съболезнования на семействата и на всички от двете страни на конфликта, които са загубили свой близък. Никога не трябва да забравяме миналото, но можем да го превъзмогнем и точно това правят НАТО и Сърбия с нашето партньорство.
Александър Вучич- президент на Сърбия: На рационално равнище Сърбия е доволна от сътрудничеството си с НАТО, а липсата на популярност на този Алианс тук е на емоционална и психологическа основа. Уверен съм, че сръбските граждани ще оценят факта, че генералният секретар на НАТО няколко пъти каза, че съжалява за цивилните жертви при бомбардировките на НАТО през 1999-та.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антониу Гутериш призова нападателите на журналисти да бъдат наказвани
Антониу Гутериш призова нападателите на журналисти да бъдат наказвани
Британка изработи двуметрова торта - копие на Биг Бен в Лондон
Британка изработи двуметрова торта - копие на Биг Бен в Лондон