НОВИНИ

Стотици Бели каски бяха евакуирани от Сирия с помощта на Израел

Стотици сътрудници на Сирийската гражданска защита, известни като Бели каски, бяха евакуирани от Южна Сирия в Йордания през Израел. Те са изведени от райони, където правителствената армия атакува бунтовниците. Операцията е извършена от израелската армия. Йорданските власти потвърдиха, че са приели сирийците, за да бъдат прехвърлени в западни държави.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 22.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Белите каски са били обкръжени в провинциите Кунейтра и Дераа, където сирийската армия заема територия, а руски офицери договориха изтеглянето на стотици бунтовници и семействата им. Белите каски са евакуирани по молба на САЩ и европейски държави. Около 800 души са превозени през нощта с израелски автобуси през окупираните от Израел Голански възвишения до йорданска територия. Израелската армия потвърди за операцията и добави, че страната все така се придържа към политиката на ненамеса в сирийския конфликт.

"Цивилните лица бяха евакуирани от зона на военни действия в Южна Сирия, заради непосредствена заплаха за живота им. Прехвърлянето на прогонени от домовете им сирийци през Израел е чисто хуманитарен жест."

Белите каски са спасителите, на които дължат живота си десетки хиляди хора в Сирия. Организацията, наречена Сирийска гражданска защита, е основана през 2013 г. Около 3000 доброволци помагат на хората в райони на сражения и бомбардировки и дават информация за военните действия. САЩ ги подпомагат финансово, а режимът в Дамаск и Русия ги обвиняват за връзки с бунтовниците. Йордания съобщи, че евакуираните ще пребивават на охранявано място под грижите на ООН и в идните три месеца ще бъдат изведени в Германия, Великобритания и Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската армия ще търси попълнения от други страни от ЕС
Германската армия ще търси попълнения от други страни от ЕС
Земетресение от 5,9 по Рихер разлюля Иран
Земетресение от 5,9 по Рихер разлюля Иран