НОВИНИ

Стотици хиляди по света подкрепиха демонстрация срещу оръжията

Стотици хиляди по света подкрепиха "Походът на нашия живот" - демонстрация срещу оръжията, организирана от тийнейджъри, оцелели при масовата стрелба във Флорида в средата на февурари, когато загинаха 17 души. Протестът във Вашингтон беше определен като най-масовия от войната във Виетнам. Вижте кои бяха най-силните и емоционални моменти от шествията.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:11, 25.03.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Протестите обикновено са шумни, гневът е артикулиран. "Маршът на нашия живот" обаче показа точно обратното - поразяваща тишина, която напомни, че в този случай думите никога няма да са достатъчни. Ема Гонзалес - една от оцелелите при масовата стрелба в Паркланд, Флорида, използва мълчанието като оръжие.

Ема Гонзалес - ученичка от Паркланд: Откакто излязох на този подиум минаха 6 минути и 20 секунди - времето, за което бяха отнети 17 човешки живота. Стрелецът всеки момент ще захвърли оръжието си, ще се смеси с бягащите ученици и ще си тръгне свободен само час преди да бъде арестуван. Борете се за живота си, преди това да се превърне в нечия друга работа.

Саманта Фуентес е простреляна в бедрото, а на лицето ѝ все още стои белег от шрапнел при стрелбата в Паркланд. Речта ѝ беше толкова разпалена, че тя повърна на подиума и продължи отново.

Саманта Фуентес - ученичка от Паркланд: Имам още една молба. Днес е 24 март и е рожденият ден на Ник Дуорет, който беше убит безсмислено пред очите ми. Искам да запеем заедно - Честит рожден ден!

Изненадваща поява направи 9-годишната внучка на бореца за правата на чернокожите Маритин Лутър Кинг.

Йоланда Ренее Кинг: Дядо ми имаше една мечта - четирите му деца да не бъдат съдени според цвета на кожата им, а според техния характер. Аз имам една мечта - достатъчно е. Този свят трябва да е без оръжия, точка!

А след това малката активистка заяви пред множеството - Разпространете това послание, ще бъдем различно поколение.

Независимо от дългосрочния ефект движението "Марш на нашия живот" е първата голяма заявка на американците, родени след 99-а година, които представиха нов модел на протест.

Шествията в над 800 града бяха мощен вик срещу насилието с оръжия. И може би политиците няма да имат друг избор освен да се вслушат в думите им.

Гугъл стана поредната компания, която се присъедини в борбата за повече контрол върху оръжията в Съединените щати и от Април забранява всички видеоклипове в социалната мрежа YouTube, които съдържат инструкции за сглобяване на оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени са мерките за сигурност във Варна за срещата на върха ЕС - Турция
Засилени са мерките за сигурност във Варна за срещата на върха ЕС - Турция
БСП за срещата ЕС-Турция: Не трябва да е за сметка на националния ни интерес
БСП за срещата ЕС-Турция: Не трябва да е за сметка на националния ни интерес