НОВИНИ

Стотици жени протестираха срещу насилието в Кьолн

Няколко стотин жени се събраха на стълбите на катедралата в Кьолн, за да протестират срещу насилието преди Нова година, в което са били замесени бежанци, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:34, 09.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
стотици жени протестираха насилието кьолн

Събралите се носеха плакати, на които пишеше "Не значи "не". Това е нашият закон. Стойте далеч от нас", или "Не на насилието срещу жени, било в Кьолн, на бирфеста или в спалнята". "Искаме отново да се чувстваме сигурно.

Аз съм тук от името на всички майки, дъщери, внучки, баби, които искат да се чувстват в безопасност на улиците", заяви пред АФП Мартина Шумекерс, 57-годишна музикантка, която организира протестната акция. Протестът скоро след сексуалните посегателства и изнасилвания, на които бяха подложени жени в навечерието на Нова година, ще бъде последван следобед от митинг на ислямофобското крайнодясно движение "ПЕГИДА". Според полицията се очаква да присъстват около 1000 души. Недалеч от внушителните полицейски сили, в другия край на централния площад на Кьолн, вече се събира контрадемонстрация на близо хиляда леви активисти, носещи плакати "Бежанците са добре дошли" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

"Неприемливо е ПЕГИДА да се възползва от ужасяващото сексуално насилие извършено тук в новогодишната нощ и да разпространява расистките си глупости", заяви с мегафон 28-годишната Емили Микелз. На същият площад в навечерието на Нова година бяха извършени кражби и сексуални посегателства, за които според сп. "Шпигел" вече са подадени около 200 жалби, от които две за изнасилване при утежняващи вината обстоятелства.

* * *

От седмицата: 9 дни след инцидентите в Германия.

* * *


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рушен Риза: ДПС е единна, плътно стои зад своя естествен лидер Ахмед Доган
Рушен Риза: ДПС е единна, плътно стои зад своя естествен лидер Ахмед Доган
Меркел се обяви за експулсиране на бежанци, ако получат дори и условна присъда
Меркел се обяви за експулсиране на бежанци, ако получат дори и условна присъда