НОВИНИ

Стратегическа победа в Ирак

Терористичната групировка "Ислямска държава" е загубила повече от половината от контролираната територия в Ирак с превземането на град Рамади от иракската армия. Това е най-голямата победа от началото на годината за иракчаните. Какво значение има спечелената битка - разказва Цветана Кръстева.

bnt avatar logo
от Цветана Кръстева
18:15, 29.12.2015
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Иракската армия продължава да прочиства Рамади от бойци на "Ислямска държава". Но символът на победата - иракското знаме, вече се вее над града. В Ирак ликуват. Повод за поздравления имат и във Вашингтон.

Марк Тоунър, говорител на Държавния департамент: Можем да приветстваме иракското правителство и смелите иракски сили, че показаха такова постоянство и кураж в битката за Рамади.

Успехът в Рамади е пряк резултат на военно партньорство между Ирак и Съединените щати. След като преди 6 месеца столицата на провинция Анбар падна, иракската армия беше допълнително обучена и снабдена с американско оръжие, а в битката подкрепа от въздуха оказваше американска и британска бойна авиация.

За иракчаните тази победа е и стратегическа, и символична.

Емир, анализатор: Стратегически, сега се намаляват възможностите за "Ислямска държава" за движение. Отрязват й се пътищата за снабдяване и връзка с провинциите Салахедин и Ниневия. Това е и духовна победа, защото провинция Анбар е смятана за една от най-важните под контрол на "Ислямска държава".

Твърди се, че Рамади е бил важен за "Ислямска държава" най-много с това, че е отклонявал вниманието на иракските сили от Мосул. Сега по всичко личи, че пътят към столицата на иракски Кюрдистан е свободен.

Хайдер ал Абади, премиер на Ирак: Убедително казваме, че идваме да освободим Мосул. Това ще бъде фаталният и последен удар срещу "Ислямска държава".

Предполага се, че иракската офанзива към Мосул ще бъде предприета през пролетта или лятото на следващата година. Битката за този стратегически град ще бъде важна не само в борбата с "Ислямска държава", но и за целостта на Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подаръци за болни деца от Българския младежки червен кръст
Подаръци за болни деца от Българския младежки червен кръст
Какво можем да свършим в последния работен ден за 2015 г.
Какво можем да свършим в последния работен ден за 2015 г.