НОВИНИ

Саудитска Арабия затяга коланите

Саудитска Арабия представи бюджет за 2016, насочен към намаляване на рекордния дефицит заради ниските цени на петрола. Планира се свиване на разходите, намаляване на енергийните субсидии и повишаване на приходите от приватизация. През октомври МВФ предупреди Кралството, че до пет години ще остане без пари, ако не затегне коланите. Сега се търси диверсификация на приходите, 73 процента от тях идват от петрола.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:49, 29.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Саудитският бюджет 2016 предвижда свиване на дефицита от 97 милиарда на 87 милиарда долара. Повишават се цените на електричеството, водата и петролните продукти - традиционно едни от най-ниските в света.

През следващите пет години ще бъдат ревизирани субсидидиите за тези стоки. Цената на литър бензин А 95 скача с една трета до 24 американски цента. Правителството ще въведе и ДДС в координация с останалите страни от региона. Нарастват и таксите върху безалкохолните напитки и тютюневите изделия.

Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд- крал на Саудитска Арабия: Обявяваме бюджет в светлината на спад на петролните цени и регионални и международни финансово-икономически предизвикателства - глобален икономически растеж под очакванията и липса на стабилност в някои от съседните страни.

Очакваните приходи от 137 милиарда долара са най-ниските от 2009-та. Предвижда се приватизация в редица сектори, намаляване на държавните разходи, преразглеждане на правителствените проекти.

Мутлаг Албуакми - икономист: В настоящия контекст на продължителен ценови спад на петрола, годишният бюджет изпраща ясен сигнал за икономически реформи и постигане на растеж.

Новият бюджет е най-голямата промяна в икономическата политика на Рияд за последните 10 години. Той съдържа чувствителни мерки, които досега бяха отклонявани. Според наблюдатели това показва, че Кралството се подготвя за дълъг период на евтин петрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркингите за ТИР-овете заринати от боклуци
Паркингите за ТИР-овете заринати от боклуци
Албумът 25 на Адел начело на чартовете
Албумът "25" на Адел начело на чартовете