НОВИНИ

Студ и сняг в Европа и на Балканите

Студът и снегът за пореден ден владеят Европа и Балканите. Пътната обстановка на континента е усложнена, на места има опасност от наводнения.

bnt avatar logo
от Цветелина Йорданова
15:54, 13.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Обилни снеговалежи, ниски температури и заледени пътища - така изглеждат провинциите в Централна Германия. Времето стана причина за серия леки катастрофи, но без жертви.

Кристоф Кубински, шофьор на камион: "Стоя на едно място вече час и половина. Видях, че и други коли спират. Разбира се, тежкотоварните, като камионите, спрат ли веднъж в това ледено време тръгването се превръща в проблем!"

Усложнена е обстановката в провинциите Северен Рейн - Вестфалия и Рейнланд Пфалц. В Саарланд пък поривите на вятъра стигаха до 130 км/ч. Това стана причина за съборени дървета, които блокираха основни пътни артерии. До края на деня в Германия се очаква да натрупа около 30 см сняг.

;

Повече от 200 хиляди домакинства във Франция останаха без ток. Причината - ураганни ветрове, които скъсаха няколко магистрални електропровода. По отстраняването на повредите - повече от 5 000, се работи въпреки лошите метеорологични условия. Властите се надяват да се справят с проблема до вечерта.

;

Източното крайбрежие на Англия пък е заплашено от наводнения. Високите приливи в комбинация с бурните ветрове са потенциална заплаха за десетки населените места. Най-застрашените от тях са обезопасени, а жителите им са евакуирани и настанени в специализирани центрове.

;

В почти цяла Румъния е обявен жълт код за опасно време. В 33 области на страната се очакват обилен снеговалеж и ниски температури. Пътната обстановка е усложнена. Почистването на пътищата е затруднено заради силния вятър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жеги в Австралия
Жеги в Австралия
Осъдиха операторката, спънала бежанци в Унгария
Осъдиха операторката, спънала бежанци в Унгария