НОВИНИ

Създават се обществени съвети към училищата и детските градини

Родителите в новите структури ще могат да участват в обсъждането на учебните програми и в избора на учебници, да предлагат мерки за подобряване качеството на образователния процес, да дават становище за разпределението на бюджета и да участват в атестацията на преподавателите.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
10:14, 21.08.2016
Чете се за: 01:29 мин.
Още
Създават се обществени съвети към училищата и детските градини

Обществените съвети ще започнат работа от предстоящата учебна година. Тяхното създаване беше предвидено в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Кой влиза в обществения съвет?

В съветите се включват един представител на финансиращия орган и най-малко трима представители на родителите на деца и ученици от съответното учебно заведение, а за училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация - и представител на работодателите. Право на участие имат и "професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището", посочват от МОН в проекта на правилника за създаване на обществените съвети. Не по-малко от 2/3 от представителите на родителите в обществения съвет задължително са родители на деца или ученици от детската градина или училището. Не могат да участват родители, които са членове на училищното настоятелство. Ако детската градина или училището е с до 500 деца или ученици, общественият съвет се състои от 5 или 7 души, ако децата са над 500 - от 7 или 9 души. Общественият съвет се свиква на заседание най-малко 4 пъти годишно, като задължително провежда заседание до два месеца след началото на учебната година.


Какво прави общественият съвет?

С влизането си в обществения съвет родителите ще могат да се включат в обсъждането на учебните програми и в избора на учебници, да предлагат мерки за подобряване качеството на образователния процес, да дават становище за разпределението на бюджета. В проекта е записано още, че съветът дава или не одобрението си за стратегията за развитие на детската градина или училището, участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи, както и при обсъждане на избора на ученически униформи, участва в атестирането на директорите и сигнализира за нарушения. Ако родителите не са съгласни със стратегията за развитие на учебното заведение или с учебния план, педагогическият съвет е длъжен да прегласува решението си, но членовете му не са длъжни да се съобразят с изразеното от родителите мнение при повторното си гласуване.

Как се избират членовете?

Представителите на родителите в детски градини и училища с над 100 деца или ученици се избират на два етапа: първо се събират родителите на децата от всяка група/паралелка, и избират двама представители / за детски градини и училища с от 101 до 600 деца или ученици/, или по един представител от група/паралелка, когато детската градина или училище е с над 600 деца или ученици. Така избраните представители се срещат за втори път, когато измежду тях се провежда гласуване за определения брой родители в обществения съвет. Участието на членовете в обществения съвет е на доброволни начала и е безвъзмездно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иранският външен министър пристига на латиноамериканска обиколка
Иранският външен министър пристига на латиноамериканска обиколка
Проверки на ловците в Търговище
Проверки на ловците в Търговище