НОВИНИ

Тафров: Кристалина е приемлива за постоянните членки на Съвета за сигурност

Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и да е от Източна Европа. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН - Виталий Чуркин без да споменава имена, след изслушването на българския кандидат за поста Кристалина Георгиева. От Съединените щати отказаха да разкрият кой от кандидатите подкрепят.

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 04.10.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Кристалина Георгиева - кандидат за генерален секретар на ООН: "Свършвам това, което съм казала, че ще свърша с концентрация върху резултатите. Запретвам ръкави, за да можем да постигнем това, от което се нуждаем". "

Това бяха думите на Кристалина Георгиева след изслушването ѝ пред ООН за поста генерален секретар. Влизам късно в кампанията, но се надявам оценката да е базирана на качествата ми, а не на продължителността на кампанията, заяви Георгиева. На въпрос дали ще срещне съпротива от страна на Русия като служител на Европейската комисия, Кристалина Георгиева каза, че има много лесен отговор:

Кристалина Георгиева: "Поживьом, увидим"

"Няма да огласяваме предварително позицията на Съединените щати относно избора на следващия генерален секретар на ООН. Готови сме да кажем само, че търсим най-достойния кандидат за тази най-важна длъжност", заяви пред руски медии представител на Държавния департамент. Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин призна, че страната му предпочита някои кандидати пред други, но не разкри имена.

Виталий Чуркин - постоянен представител на Русия в ООН: "В разговорите ми с всички кандидати, те наистина оценяват факта, че позицията на Русия е праволинейна и много ясна. Наистина смятаме, че дойде реда на Източна Европа да излъчи следващия генерален секретар и много бихме искали да видим жена на поста."

50 страни членки на ООН искат следващият генерален секретар на организацията да е жена. Дали 63-годишната българка Кристалина Георгиева може да се окаже приемлива за всички тях, пише италианският в. "Кориере дела сера" в статия, посветена на включването на Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Според бившия ни посланик в ООН Стефан Тафров, Кристалина Георгиева е била много конкретна в представянето си.

Стефан Тафров - бивш постоянен представител на България в ООН: "Отсега нататък започват големите - Съединените щати, Русия, Франция, Великобритания, Китай да работят помежду си и да се споразумяват. Силната страна на г-жа Георгиева е, че тя е приемлива за петте постоянни членки на съвета за сигурност. Но няма нищо гарантирано".

Утре надпреварата за нов генерален секретар на ООН навлиза в нова фаза. И при петте тайни гласувания до този момент португалецът Антонио Гутериш е фаворит, след него с най-много гласове се нареждат бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич и словашкият външен министър Мирослав Лайчак. Утре петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност, които имат право на вето във финалното гласуване, ще дадат своя вот с цветни бюлетини. Така те ще дадат на кандидатите да разберат дали има риск да бъдат блокирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия ще затвори границите си за мигранти чрез изпращането на военни
Сърбия ще затвори границите си за мигранти чрез изпращането на военни
Арестуваха двама ученици заради клип с тормоз над момче
Арестуваха двама ученици заради клип с тормоз над момче