НОВИНИ

Тайланд с шокова терапия срещу безразсъдното шофиране

Тайландските власти ще пращат пътни нарушители на работа в моргата. Шоковата терапия е предназначена за заловени на волана след употреба на алкохол и за шофьори с повтарящи се нарушения. Ето защо в Тайланд се ориентират към такива строги мерки...

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:13, 12.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Тайланд е на второ място в света след Либия по брой на загинали на пътя на глава от населението, според статистиката на ООН за 2015-та година. Етре пък започва един от пиковите периоди в черната хроника на шосетата - фестивалът Сонг-кран, посветен на Новата година и водата. През тези седем дни на час в катастрофи загиват по двама души, 160 получават наранявания.

Една от причините е, че много тайландци тръгват при близките си по селата с мотор, а мнозина не слага каска. Празникът не минава и без алкохол. Точно преди рисковите дни тайландското правителство избра да обяви новата си стратегия - да стряска безрасъдните шофьори, като ги праща да работят в болничните морги. И сега едно от наказанията е общественополезен труд.

В моргата обаче причинителите на пътни произшествия ще видят и усетят пряко последствията от лекомисленото поведение зад волана, могат да си представят и себе си на мястото на жертвите, твърдят властите. Годишно 24 хиляди души загиват по пътищата на Тайланд, всяко правителство, гражданско или военно, обещава да ограничи броя на катастрофите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миниатюри пресъздават световни шедьоври
Миниатюри пресъздават световни шедьоври
Тайните служби и офшорките в Панама
Тайните служби и офшорките в Панама