НОВИНИ

Тайните служби и офшорките в Панама

Германският вестник „Зюддойче Цайтунг", от който тръгва разследването за Панамските документи, днес публикува нови факти и имена за „топлата връзка" между различни тайни служби по света и офшорните фирми в Панама.

bnt avatar logo
от Александър Андреев - DW
18:05, 12.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Агенти, свързани с тайните служби на САЩ, са притежавали сметки в офшорни фирми. Разследващите журналисти твърдят, че по този начин те са прикривали свои операции. Цитира се най-вече аферата от 80-те години на 20-ти век, известна като „Иран-контри". Тогава ЦРУ продава оръжие на Иран, заобикаляйки стриктното ембарго, а в отплата получава както иранско посредничество за освобождаване на американски заложници в Либия, така и пари, с които пък финансира бунтовниците срещу просъветското правителство в Никарагуа.

В "Панама пейпърс" се появи и името на саудитския шейх Камал Адхам, който през 70-те години беше най-важният партньор на ЦРУ в региона. Добри бизнес-контекти с ЦРУ де приписват и на исландския бизнесмен Лофтур Йоханессон, който също е имал сметки в офшорни фирми. Такива сметки са притежавали и хора, свързани с тайните служби на поне две държави, които не се славят с демокрация и законност - Колумбия и Руанда.

Любопитно е, че в "Панама пейпърс" изникна и името на гръцкия милиардер Сократис Кокалис, някогашен агент на източногерманската Щази, който през 90-те години имаше сериозни бизнес-интереси в България. Впрочем, комунистическите тайни служби, включително и българските, въртяха бизнеси за милиарди на международния пазар.

Правят го и до днес много други тайни служби по света, просто защото част от техните операции са престъпни не могат да се финансират законно. Говорим например за саботажи, поръчкови убийства и дори преврати, а любими инструменти на агентите са търговията с оръжие или с наркотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайланд с шокова терапия срещу безразсъдното шофиране
Тайланд с шокова терапия срещу безразсъдното шофиране
Покоряването на Космоса
Покоряването на Космоса