НОВИНИ

Българският космически апарат "Люлин" изпрати първите сигнали

Днес е международният ден на авиацията и космонавтиката. Празникът съвпадна с едно любопитно събитие - Българският космически апарат „Люлин", който излетя за Марс преди близо месец изпрати първите сигнали.От Института за космически изследвания към БАН съобщават, че вече са получени данни за радиационните условия в междупланетното пространство на разстояние около 7,5 млн. км от Земята.Търсим отговор на въпроса опасна ли е тази радиация за космонавтите и всички , които мечтаят да летят до Марс.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:48, 12.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Българският космически апарат „Люлин" е част от европейската мисия „ЕкзоМарс", която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и да измерва количеството радиация, на което ще бъдат подложени космонавтите по пътя си.Апаратът излетя за Марс на борда на руската ракета "Протон - М" на 14 март от космодрума в Байконур. Според първите данни от него средната измерена доза от галактичните космически лъчи по пътя към Марс е 15 микрогрея в час.Учените твърдят , че тези дози радиация, на които ще са изложени космонавтите са на границата или ще я надвишават.

проф. Йорданка Семкова - Институт за космически изследвания, БАН :Тази доза като еднократно получена доза за човека не е страшна , но като се има предвид , че един полет до Марс е минимум 2,5 години и космонавтите ще получават всеки ден такава доза и с натрупването - тя е на границата на допустимите норми за космонавтите.

Затова отсега се мисли за създаването на защитни облекла на екипажите, които ще пътуват до Марс две или три години.Според проф. Цветан Дачев няма повод за безпокойство ,сегашните данни не са сензация, а само потвърждават получавана досега информация.

проф. Цветан Дачев - Институт за космически изследвания, БАН: Има места на Земята - в Иран , където дозата радиация е 2 пъти по - висока от измерената край Марс и тези хора нямат никакви отклонения.

Следващите данни от апарата "Люлин" се очакват в началото на май. При втория етап на мисията „ЕкзоМарс",който ще започне през 2018 година, учените се надяват на информация за радиацията върху повърхността на самата Червена планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Обстановката в Идомени остава напрегната
Обстановката в Идомени остава напрегната