НОВИНИ

Тереза Мей: Страната е изправена пред нова заплаха

Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха, заяви британският премиер Тереза Мей по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон. Парламентарните избори във Великобритания остават на 8 юни, а предизборната кампания се подновява утре, каза още британският премиер Тереза Мей.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:01, 04.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
тереза мей страната изправена нова заплаха

Министър-председателят каза още, че на 22 март Великобритания е предотвратила пет атаки. "Разузнавателните служби и полицията предотвратиха пет възможни инциденти след нападението в Уестминстър през март", каза тя.

Цитирана от АФП, Мей осъди "лошата идеология на ислямския екстремизъм", която стои зад три терористични атаки във Великобритания от март насам. Тя каза, че извършителите "се копират един друг".

„Макар че не са част от един и същи, те са свързани в друг важен смисъл – обвързани са от лошата идеология на ислямския екстремизъм“, каза тя, добавяйки, че нападателите се вдъхновяват да атакуват, като си подражават един на друг“.

Антитерористичното законодателство в страната трябва да се реформира и да се въведат по-строги наказания, каза още Тереза Мей.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място, нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.
„На второ място, не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място, трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори“, добави тя.

„На четвърто място, трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС изрази солидарност с Лондон пред лицето на тероризма
ЕС изрази солидарност с Лондон пред лицето на тероризма
Варненският квартал “Владислав Варненчик” ще има нова визия
Варненският квартал “Владислав Варненчик” ще има нова визия