НОВИНИ

Топъл прием за Макрон в Берлин, обявяват състава на новото френско правителство

Във втория ден на управлението на френския президент Еманюел Макрон, ще стане ясен състава на правителството. Очаква се в кабинета да влязат политици, както от десницата, така и от левицата. Новият премиер Едуард Филип заяви, че се е съгласил да поеме поста, заради "уникалната ситуация" във Франция.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:32, 16.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Новият френски президент вече показа, че ще действа смело и уверено, че е за реформи в страната си и в Европейския съюз и че е за укрепване на оста Париж - Берлин.

В първия ден на управлението си, и няколко часа след като обяви кой ще бъде премиер на Франция, Еманюел Макрон беше посрещнат сърдечно... и с военни почести в Берлин.

Френският президент и германският канцлер се обявиха за реформиране на договорите на Европейския съюз - и че заедно искат да дадат нов импулс на Евросъсюза. Двамата са и за съставянето на съвместна пътна карта за Европейската общност и еврозоната. Още през юли ще се проведе съвместно заседание на френското и германското правителство.

От германската столица Макрон обяви, че възнамерява да проведе съществени реформи във Франция, както и да вземе мерки за намаляване на безработицата. Реформите ще започнат още следващия месец.

В първото си телевизионно интервю новият френски премиер потвърди програмата на Макрон за реформи. Консерваторът Едуар Филип е първият премиер на Франция след Втората световна война, който е избран доброволно от президент от различна партия.

Едуар Филип, премиер на Франция: Никога във Франция не е имало толкова гняв, колкото на последните избори. Замислих се, че ситуацията в която сме е толкова уникална, че трябва да опитаме нещо ново.

Според социологическите проучвания, една-трета от французите не одобряват избора на Едуар Филип за премиер. Критиките срещу президента Макрон е, че се опитва да пренареди политическите лагери във Франция и че дори да разбие десницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕВРОЕЛЕКТРИК: България се нуждае от предвидима и законна среда на пазара на ток
ЕВРОЕЛЕКТРИК: България се нуждае от предвидима и законна среда на пазара на ток
Библиотека в куфар ще има за децата в Силистренската болница
Библиотека в куфар ще има за децата в Силистренската болница