НОВИНИ

Тръмп призова за създаването на коалиция в Близкия изток срещу екстремизма

Борбата с екстремизма не е битка между религиите, а между доброто и злото, заяви днес американският президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Той държа реч срещу религиозното насилие пред 55 лидери лидери от региона в рамките на първото си пътуване зад граница като държавен глава. Ислямският свят очакваше посланията му с голям интерес след антимюсюлманската реторика от предизборната му кампания.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:15, 21.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Мирът между палестинци и израелци е възможен, Иран сее разрушение и хаос, с негова подкрепа режимът на Асад извършва неописуеми престъпления. Всички отговорни страни трябва да работят заедно за край на кризата в Сирия, изтъкна Тръмп. Той заяви, че САЩ искат създаването на "коалиция на държави" в Близкия изток с цел "ликвидирането на екстремизма", а мюсюлманските страни трябва да поемат водещата роля срещу радикализация.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Това не е сблъсък между различни религии, различни секти или различни цивилизации. Това е битка между варварски престъпници, които се опитват да унищожат човешкия живот, и добрите хора от всички религии, които се опитват да го защитят. Това е борба между доброто и злото.

Тръмп обяви и постигната договореност между Съединените щати и страните от Персийския залив за създаване на център по мониторинг на финансирането на тероризма.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Както лишаваме терористите от контрол върху територии и население, така трябва да ги лишим и от достъп до средства. Да прекъснем каналите, които позволяват на Ислямска държава да продава петрол, на екстремистите да плащат на наемници и на терористите да прехвърлят подкрепления.

Американският президент подчерта, че първото му задгранично посещение на поста е в сърцето на мюсюлманския свят, в страната-пазител на две от най-големите мюсюлмански светини.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Не сме тук за да казваме на другите как да живеят , какво да правят, кои да са или как да се молят. Тук сме за да предложим партньорство, основано на общи интереси и ценности, за да се борим за по-добро бъдеще за всички нас.

Вчера Съединените щати подписаха търговски споразумения със Саудитска Арабия на обща стойност 380 милиарда долара. В пакета е и оръжейна сделка за 110 милиарда, определена от Белия дом като най-голямата в американската история. Осемдневната обиколка на Тръмп продължава в Израел и палестинските територии, следват Италия и Белгия. Програмата му включва разговор с папа Франциск, среща на върха на НАТО в Брюксел и участие на форум на Г-7 в Сицилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нацистки символи в кола на полицай
Нацистки символи в кола на полицай
Иво Антонов се извини за снимката, на която позира с нацистки поздрав
Иво Антонов се извини за снимката, на която позира с нацистки поздрав