НОВИНИ

Ердоган отново оглави управляващата Партия на справедливостта и развитието

Турският президент Ердоган отново оглави Партията на справедливостта и развитието след тригодишно отсъствие, тъй като по конституция държавният глава трябваше да е надпартиен. С приетите на референдума през април промени обаче в Турция започва нов етап - етапът на партиен президент, отбелязват анализаторите. Ердоган беше избран на извънреден конгрес на управляващата партия Анкара.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:12, 21.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Още преди началото на конгреса, президентът говори пред хиляди привърженици. Той не скри вълнението си, че от 3 май отново е в редиците на партията и начерта пътната карта за идните години.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Скъпи другари, приветствам ви от все сърце след 998 дни на отсъствие. Бяхме разделени, но сега отново сме заедно. Ще продължим да работим заедно ден и нощ. Очаква ни 2019 година. Тогава през март ще се проведат местни, а през ноември - парламентарни и президентски избори.

Ердоган беше избран за председател като единствен кандидат - с гласовете на 1414 от общо 1470 делегати. Така, след промените, превърнали Турция в президентска република, Ердоган стана първият политик от близо 70 години, който ръководи едновременно държавата и партията си. Той обеща да се бори с враговете на Турция - у дома и зад граница.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Чака ни тежка работа и ще постигнем много успехи. Ще направим още реформи. Ще подобрим показателите за икономическото развитие на страната и безкомпромисно ще се борим с тероризма.

Като партиен лидер президентът ще ръководи и парламентарната група на управляващата партия и ще говори на заседанията в Меджлиса. Премиерът Йълдъръм отстъпва първия пост в партията, но заема създадената длъжност заместник-председател.

Днес Ердоган обяви, че извънредното положение, въведено след опита за преврат миналото лято, ще остане в сила - докато не се постигне мир в борбата с кюрдските и ислямистките бойци. Анализатори очакват и нов етап в действията срещу кюрдите. Опозицията изказва тревога, че промените ще доведат до еднолично управление в страната. Загриженост изразяват също в Европа и съюзници на Турция от НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Меденият месец на Пипа Мидълтън ще е на острова на Марлон Брандо
​Меденият месец на Пипа Мидълтън ще е на острова на Марлон Брандо
Ансамбъл Кремиковци и клуб София данс мерят сили в Надиграй ме
Ансамбъл "Кремиковци" и клуб "София данс" мерят сили в "Надиграй ме"