Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тръмп, туитър и информационните филтри

Поредна изява на американския президент Доналд Тръмп в туитър предизвика смут и недоволство в световен мащаб - той разпространи в профила си три клипа със смущаващо и непроверено съдържание.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:45, 01.12.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Обикновен делничен ден - американският президент Доналд Тръмп се събужда, пуска телевизора и влиза в туитър. Няколко часа по-късно светът отново е смутен от он-лайн изявата му. Тръмп разпространява три клипа с откровено антиислямско и антиимигрантско съдържание.

Ислямска тълпа бута тийнеджър от покрива и го пребива до смърт!

Мюсюлманин унищожава статуя на Дева Мария!

Мюсюлмански мигрант бие холандско момче на патерици!

Видеата са пуснати от британската крайнодясна и антиислямска формация „Великобритания на първо място“. Автентичността на клиповете тепърва ще се изяснява. Как обаче подобно съдържание попада в профила на американския президент? От Белия дом не обясняват, но анализатори предполагат, че Тръмп сам и съзнателно е избрал да ги сподели.

А те се появяват в полезрението му през профила на Ан Коултър - известна с десните си убеждения, според която проверка на достоверността на клиповете не е необходима. Профилът на Доналд Тръмп в туитър е следван от около 44 милиона души. Американският президент обаче е избрал да следва едва 45 - предимно членове на семейството му и бивши бизнес партньори.

Така - според специалистите - реално си е създал собствен филтър, който като ехо, повтаря личните му убеждения. За сравнение - президентът Барак Обама има около 95 милиона туитър-последователи, но следва 626 хиляди души в платфорамата.

Нихад Ауад, изпълнителен директор на Съвета за американо-ислямски отношения: Ако президентът избира тенденциозно да използва ... и непроверени клипове, за да „започне разговор“, това показва калибъра на това лидерство. А то е бзразсъдно и много под нивото, присъщо за Белия дом на Съединените американски щати.

Американската администрация заяви пък, че с действията си Доналд Тръмп се опитвал да повдигне въпроси, свързани със сигурността на американците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: Забавянето на членството ни в Шенген е скандално
Сергей Станишев: Забавянето на членството ни в Шенген е скандално
Демотивираните българи - проблем или възможност?
Демотивираните българи - проблем или възможност?