НОВИНИ

Тропическата буря "Нейт" вече е ураган

Стихията се движи със скорост около 35 км/ч и се намира на около 800 км от устието на река Мисисипи, сочат данните на американския център за наблюдение на ураганите. В щатите Луизиана и Флорида вече е обявено извънредно положение.

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 07.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Чувалите с пясък са сред първите задачи на жителите на Ню Орлиънс, Луизиана. С тях те предпазват най-ниските част на града. Мнозина вече са се евакуирали, а други имат готовност да действат. Няма как да не се сетим за "Катрина" - през 2005 година ураганът потопи Ню Орлиънс.

Кати Адамс, жител на Ню Орлиънс: Започнах да опаковам, не искам друга "Катрина". Ако погледнете в колата ми ще видите - чантите са готови за път!

Домът на Кати е наводняван вече три пъти, включително и само преди месец, когато буря оставя под вода ниските части в Ню Орлиънс. Овен на чувалите с пясък, градът разчита и на специална отводнителна система. Опасенията обаче, са, че тя няма да се справи с прииждащата вода. Очакванията са за приливна вълна с височина около метър и 20. Според кмета няма място за тревога.

Мич Ландриу, кмет на Ню Орлиънс: Както вече казах, обявеното вчера извънредно положение в града остава, работата продължава и ви уверявам, че сме добре подготвени.

В Ню Орлиънс е въведен полицейски час. Очакват се ветрове със скорост над 100 км/ч. Има опасност от прекъсване на електричеството. "Нейт" ще нахлуе на сушата и със сериозно количество валежи. За хората като Кати остава само да се надяват, че "Нейт" няма да увеличи мощта си.

Кати Адамс, жител на Ню Орлиънс: Не се предавам. След "Катрина" исках да се върна у дома... А сега и това... Не можеш да избягаш от съдбата си".

"Нейт" се движи на север-североизток, в момента скоростта на вятъра в окото на бурята е 120 км/ч, очаква се да стигне бреговете на САЩ в събота вечер. По-рано през седмицата "Нейт" премина през Централна Америка, като в резултат загинаха най-малко 25 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал Бано изправи на крака зала 1 на НДК
Ал Бано изправи на крака зала 1 на НДК
6000 кубика дървесина на свободния пазар от горското стопанство в Асеновград
6000 кубика дървесина на свободния пазар от горското стопанство в Асеновград