НОВИНИ

Броят на пострадалите при земетресението в Албания продължава да расте

Най-малко 13 са жертвите на силното земетресение, което разтърси Албания. Засегнати са столицата Тирана, както и западни и северни райони на страната, има сериозни материални щети. Вече се съобщава, че над 600 ранени са в болници. Часове по-късно трус с магнитуд 5,4 разтърси Босна, няма съобщения за пострадали хора.

Николай Минков
от Николай Минков Фани Аронова
18:16, 26.11.2019
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Земетресението беше усетено и в България. Най-осезаемо по високите етажи на сградите в София, Перник, Благоевград и Кюстендил.

От Министерството на външните работи засега нямат информация за загинали и ранени българи в Албания. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на посочените телефони: +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Трусът разтърси Албания малко преди 4 през нощта и завари хората в леглата.

Епицентърът е в Дуръс, на 10 км дълбочина. Адриатическото пристанище и околностите са най-силно пострадали. Шест жертви има и в Тумане. Полицаи, пожарникари, военни и много граждани разчистват отломки от разрушени сгради. Десетки са ранени, докато са се опитвали да излязат от сгради на улицата, за да спасят себе си и децата си.

Щетите в Тирана са по-малко. Сградата на българското посолство е напукана от трусовете, но няма пострадали наши сънародници, каза за БНТ консулът ни в Тирана Благой Петров.

Благой Петров, консул на България в Тирана: За щастие нямаме данни за пострадали българи. Дано така и да остане. Държим връзка с цялата българска общност. Дали сме и телефони - който има познат, да може да ни звъни, ако има нужда от нещо.

Имаше и десетки вторични трусове, усетени в съседните страни. Гърция изпрати екипи, които помагат в спасителните работи. Румъния изпрати два самолета със спасители и техника.

През септември в Албания стана земетресение с магнитуд 5,6, определено като най-силното за последните десетилетия.

;

Екип на "По света и у нас" пътува към най-засегнатите региони на Албания. Комуникациите там са изключително затруднени. Албанците са в шок след труса. В първия момент те са се опитвали да избягат възможно най-далеч от високите сгради. Един човек е загинал, след като се е опитал да се спаси, скачайки от високо.

Броят на ранените е над 600 и непрекъснато расте. В момента всички усилия са насочени към спасителните операции. Под много от руините все още се намират хора и спасителите се опитват да достигнат до тях. До момента няма данни колко оцелели може да се намират под отломките.

През деня под някои от сградите се чуваха гласове на затрупани хора, които се опитваха да насочат спасителите. Седем тела бяха извадени из под рухнала сграда в Дурас, а пет в Тумане. Вторичните трусове също са силни три от тях бяха пета степен по Рихтер.

Много от хората се готвят тази нощ да спят на открито, защото се страхуват от нови трусове или заради това, че домовете им вече са в отломки.

Премиерът Еди Рама призова към спокойствие в този драматичен момент и към взаимна подкрепа, за да могат хората да преодолеят шока.

България е в готовност да изпрати спасители в Албания

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща и син бяха застреляни на работното си място в Пловдив
Баща и син бяха застреляни на работното си място в Пловдив
Роналдо на линия срещу Атлетико Мадрид
Роналдо на линия срещу Атлетико Мадрид