НОВИНИ

Цачева заяви, че не може да вдигне заплатите на служителите на затвори

„Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения на служителите в затворите“, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на редовния парламентарен контрол.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:47, 02.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
цачева вдигне заплатите служителите затвори

Цачева коментира, че усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Тя поясни, че споделя притесненията относно невъзможността на Министерството и правителството да отговори на исканията в пълен обем, поставени от синдикатите, с които повече от пет месеца, е в непрекъснат диалог.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5% увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г.

Цачева уточни, че правителството чрез финансовия министър е проявило желание за още 5% на досегашните 5% увеличение на заплатите, но поясни, че искането на синдикатите за 20% увеличение не може да се осъществи.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Сега получиха 5% увеличение. Финансовият министър предложи 5% увеличение над тези вече 5%, като синдикатите отказаха. Те настояват за 20% увеличение, но за настоящата година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР.
;

По отношение на числеността и провеждането на конкурси за незаетите места към настоящия момент, тя обясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: За новата бюджетна рамка 2019-2021 сме заявили допълнителни щатни бройки, които са нужни с осигурено финансиране така, че да има по-голям баланс между лица, които упражняват надзор и числеността в съответното място.

Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Различният Пьонгчанг през очите на пратениците на БНТ
Различният Пьонгчанг през очите на пратениците на БНТ
През 2018 г. фирмите без дейност не подават годишна декларация
През 2018 г. фирмите без дейност не подават годишна декларация