НОВИНИ

Цацаров за присъдата на шведа, ритнал камериерка: Унижение е за правосъдието

Европейската комисия ще представи тази година доклада за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи още в края на ноември. Според главния прокурор целта е докладът да не съвпада с началото на българското председателство, но едновременно с това да бъде достатъчно ясен и обективен. Цацаров съобщи, че Брюксел следи с обособен интерес най-вече делата срещу бивши и настоящи министри, народни представители и магистрати.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:53, 28.09.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Сотир Цацаров, главен прокурор: Нека вместо да цитирам комисията да ви посоча една друга цифра. Комисията проследява делата срещу магистрати - към настоящия момент българската прокуратура е обвинила 22 съдии, прокурори и следователи. От тях четири са все още обвиняеми, т.е делата са на досъдебна фаза, 18 са подсъдими като техните съдебни производства продължават за различни периоди от време. Така че нека не давам оценки, мисля, че цифрите говорят сами по тебе си.

Главният прокурор припомни, че след като бъде гласувана от Европейския парламент, Европейската прокуратура предстои да заработи точно по време на българското председателство.

В Брюксел главният прокурор коментира присъдата срещу шведския турист, ритнал камериерка в Слънчев бряг.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Присъдата не е справедлива. Присъдата е унижение за пострадалия и унижение за българското правосъдие. Само че това унижение не се дължи на съдебния състав, който е разглеждал делото.
;

Според Цацаров, законът задължава съдията да освободи подсъдимия след налагането на глоба. Според него случаят с шведа стои като голяма въпросителна - дали Наказателният кодекс не се нуждае от голяма поправка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затруднено преминаване по Дунав мост
Затруднено преминаване по Дунав мост
​ВСС отказа да се отчете за свършената работа на последното си заседание
​ВСС отказа да се отчете за свършената работа на последното си заседание