НОВИНИ

ЦИК възложи на ГД "ГРАО" проверка за гласуването на парламентарните избори

С решение 4527-НС от днес, 17 март, ЦИК възлага на ГД "Гражданска регистрация и административно обслужване" в МРРБ да извършат проверка за гласуване в нарушение на правилата на Изборния кодекс в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Решението е публикувано на страницата на ЦИК.

bnt avatar logo
от БТА
15:56, 17.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
цик възложи грао проверка гласуването парламентарните избори

За целите на проверката районните избирателни комисии ще предават на териториалните звена на ГД "ГРАО" получените от СИК и подвижните СИК /ПСИК/ избирателни списъци, декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите. За констатирани липси РИК ще уведомяват незабавно ЦИК.

За целите на проверката Централната избирателна комисия предава на ГД "ГРАО" в МРРБ получените от СИК извън страната сканирани избирателни списъци в срок не по-късно от 30 март., заедно с приложените към тях удостоверения, декларации и други книжа и списък на заличените лица. За предаването на списъците ще се съставя в 2 екземпляра приемо-предавателен протокол между ЦИК и ГД "ГРАО". Районните избирателни комисии предоставят списъците от произведените избори на териториалните звена на ГД "ГРАО" в МРРБ не по-късно от 30 март.

Ще се извършва за всички гласували съобразно избирателните списъци проверка дали сред тях има: ненавършили 18 години; поставени под запрещение; изтърпяващи наказание лишаване от свобода; починали до началото на изборния ден; лица, които нямат българско гражданство; вписани в избирателен списък по настоящ адрес; получилите удостоверения за гласуване на друго място; включени в списъка на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната по реда на чл. 31, ал. 1 от Изборния кодекс.

След извършване на проверката териториалните звена на ГД "ГРАО" в МРРБ се задължават да върнат получените избирателни списъци на общинските администрации с приемно-предавателни разписки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С кръшно хоро на площада дадоха начало на фолклорното надиграване в Русе
С кръшно хоро на площада дадоха начало на фолклорното надиграване в Русе
Среща на финансовите министри от Г-20
Среща на финансовите министри от Г-20