НОВИНИ

Църквата в немскоезичните страни критикува комерсиализацията на Коледа

Градовете в немскоезичния свят вече са осеяни с коледни базари. Това е доста по-рано от религиозната традиция, от която произлизат. Времето за греяно вино и печени бадеми трябва да настъпи следващата неделя. Затова църковните общности в Германия, Австрия и Швейцария критикуват ранното отваряне и комерсиализирането на празника. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:22, 23.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Ако все още празничното настроение не ви е завладяло, то с тези кадри от площада пред кметството на Виена, това със сигурност ще се случи. Още на 16 ноември, 37 дни преди Коледа, се подредиха 963 щанда и създадоха особена атмосфера, при не съвсем зимни температури.

Туризмът превключва на турбо-режим. От години насам коледните базари допринасят за икономически бум. Във Виена очакват постъпления в размер на 60 млн. евро от проджабите само на тези щандове. Близо 8 млн. души се предвижда да ги посетят като само половината от тях ще бъдат виенчани. Така е и в Берлин, и в Цюрих - навсякъде в немскоезичния свят.

;

Католическата църква критикува това. На фона на цялата пазарна еуфория, нейни представители обръщат внимание, че Коледа не е само културен празник на светлините и яденето, а тържество на Христовото рождение. Ноември в християнския календар е месец за почитане на починалите и е твърде рано за наздравици.

Протестантите също се включват критично в дискусията. Чрез ранното отваряне на коледните базари се губи от магията на предпразничното настроение и то се слива с ежедневието. Религиозната традиция повелява щандовете тази година да отворят на 2 декември и да се приберат в деня преди Рождество, 24 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: В България медии се правят, за да бъдат финансирани
Вежди Рашидов: В България медии се правят, за да бъдат финансирани
Откриват Коледния базар пред Народния театър в София
Откриват Коледния базар пред Народния театър в София